De onverwoestbare charme van de Kermis!
Elke zomer is het weer raak: de kermissen trekken door het land. Overal waar ze neerstrijken, brengen ze een golf van vreugde, spanning en nostalgie met zich mee. Bekende kermissen, zoals die in Tilburg, trekken jaarlijks vele tienduizenden bezoekers.
Het hoogtepunt is vaak de Roze Maandag, een dag van inclusiviteit, feest en saamhorigheid. Maar wat is het toch met kermissen dat ons jaar in jaar uit blijft lokken? Waarom willen we zo graag oliebollen eten, suikerspin likken en vervolgens misselijk uitstappen uit een wilde attractie?
De aantrekkingskracht van de kermis is een mix van traditie, avontuur en gemeenschapsgevoel. Voor velen is de kermis een herinnering aan vroeger, een tijd waarin het leven misschien simpeler leek en de opwinding van de kermis een van de hoogtepunten van het jaar was. Die nostalgie speelt nog steeds een rol; als we over de kermis lopen, herbeleven we een stukje van onze jeugd. Daarnaast zijn er de spannende attracties, die elk jaar heftiger lijken te worden. Voor de durfallen onder ons is de uitdaging groot: wie durft in de nieuwste achtbaan of de meest duizelingwekkende draaiende attractie?
Feest voor de zintuigen
Het fenomeen kermis biedt voor elk wat wils. De geur van versgebakken oliebollen en suikerspin, de kleurige lichten die dansen in de avondlucht, het geschreeuw van opwinding en angst, het gelach en de muziek. Het is een feest voor de zintuigen. En wie kan de charme van een potje eendjes vissen weerstaan, of de belofte van een groot pluchen dier als prijs?
Toch is er een keerzijde aan dit plezier. De prijzen voor een ritje in een attractie variëren sterk en kunnen behoorlijk hoog zijn. In sommige gevallen betaal je wel 6 euro voor een ritje in de achtbaan. Dat lijkt misschien duur, en je vraagt je af wie er het meest aan verdient. Veel mensen denken dat de exploitanten het geld binnenharken, maar de realiteit is anders. Gemeenten vragen vaak hoge precariorechten voor de standplaatsen op de kermis, of er wordt geboden op de plekken waarbij de hoogste bieder wint. Het resultaat is dat de kosten voor de exploitanten stijgen en die kosten moeten ergens worden terugverdiend. Helaas zijn wij, de bezoekers, degenen die dat in onze portemonnee voelen.
55 euro lichter, maar…
Afgelopen vrijdag begon de kermis in Eindhoven waar ik dus woon. Als trotse opa besloot ik mijn kleinkinderen mee te nemen voor een middag vol plezier. Binnen twee uurtjes was ik zo’n 55 euro lichter, maar de vreugde op de gezichten van mijn kleinkinderen was onbetaalbaar. We genoten van de attracties, de spelletjes en natuurlijk de oliebollen. Die waren zo lekker dat ik een extra zak heb meegenomen voor thuis, voor in de airfryer.
Het is makkelijk om te klagen over de prijzen, maar het is belangrijk om te onthouden dat de exploitanten vaak hard moeten werken om rond te komen. De kosten die zij moeten betalen aan de gemeenten zijn hoog en daar komen nog de kosten van onderhoud en personeel bij. Dus als de prijzen hoog lijken, is dat niet altijd omdat de exploitanten zo veel willen verdienen, maar vaak omdat ze simpelweg hun kosten moeten dekken.
Analoog avontuur
De kermis is een evenement dat ons samenbrengt, een plek waar jong en oud plezier kunnen hebben. Ondanks de stijgende prijzen blijft de kermis een plek waar herinneringen worden gemaakt, waar we even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur en kunnen genieten van de simpele geneugten van het leven. Dus ja, het is soms slikken als je de portemonnee trekt, maar die glimlach van je kind of kleinkind maakt alles goed.
In een tijd waarin technologie en digitalisering ons leven steeds meer overnemen, biedt de kermis een verfrissend analoog avontuur. Het is een herinnering aan het belang van menselijke interactie, van lachen en schreeuwen van vreugde, van samen iets beleven. En dat is, wat mij betreft, elke euro waard.
Dus, beste lezers, laten we de kermis blijven koesteren. Laten we ons blijven verwonderen over de spectaculaire attracties, blijven genieten van de lekkernijen en blijven lachen om de grappige kermisspelletjes. Want uiteindelijk is de kermis meer dan alleen een verzameling attracties en kraampjes. Het is een viering van het leven, van gemeenschap en van gedeelde vreugde.