Niets nalaten tegen Wilders? Hoe gezellig!

Jan Veenstra 22 apr 2024

Als er een prijs bestond voor de meest dramatische politieke uitroep van het jaar, zou Frans Timmermans deze nu vast in zijn prijzenkast hebben staan. Tijdens het meest recente congres van de GroenLinks-PvdA, kwam hij met een uitspraak die zo bombastisch was dat zelfs Hollywood-regisseurs er nota van zouden nemen.

„Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.” Klinkt spannend, niet? Bijna alsof we de trailer van een nieuwe blockbuster te horen krijgen, in plaats van een politiek pleidooi.

Natuurlijk, zoals verwacht, liet Geert Wilders dit niet zomaar over zijn kapsel gaan. Met de precisie van een social media-scherpschutter vuurde hij terug: „Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld?” En hoppa, de aangifte lag op de digitale deurmat. In Wilders’ wereld is Timmermans plots niet meer alleen een politieke tegenstander, maar een „levensgevaarlijke linkse ophitser”. En ja, als we toch bezig zijn, laten we meteen even iedereen oproepen om ook aangifte te doen.

Politieke soap

Intussen zit de rest van Nederland met popcorn op de bank, kijkend naar deze politieke soap die zich afspeelt. Want laten we eerlijk zijn: de politieke arena is veranderd in een soort The Real Housewives – of moet ik zeggen The Real Statesmen? Iedereen lijkt meer bezig met het gooien van verbale modder dan met het daadwerkelijk aanpakken van de problemen die de gemiddelde burger bezighouden.

En dan hebben we nog de uitspraak van Timmermans over de kabinetsformatie, waarbij hij beweert dat de grootste fractie het initiatief mag nemen, maar dat er een punt komt waarop dat voorrecht vervalt. Wel, Frans, dat punt van politiek theater hebben we al lang en breed bereikt, denk ik zo.

Flinke kluif

Als we Timmermans moeten geloven, dan kan na twintig jaar verdeeldheid zaaien nooit eenheid geoogst worden. Iets zegt mij dat de meeste politici in Den Haag daar nog een flinke kluif aan zullen hebben. Want in een land waar politici meer bezig zijn met elkaar de loef afsteken dan met het land besturen, wat kun je dan verwachten?

Dus, lieve politici, misschien is het tijd voor een beetje zelfreflectie. Misschien is het tijd om minder te denken in termen van wat je niet zult nalaten en meer in wat je daadwerkelijk zult doen. Want zoals het er nu uitziet, zal de gemiddelde Nederlander zich blijven afvragen of het politieke toneelstuk ooit eindigt en het echte werk weer begint.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties