De Wet Beschermde Woordsoort

Leo Eijkhout 20 apr 2024

MOEDER. De moeder aller woorden. Wereldwijd het eerste woordje dat kindjes murmelen: Mama. Moeder. En niet zelden is het bij levenseinde iemands laatste uitroep: Moeder!

Een oerbegrip, dat woord en universeel, dus van onaantastbare statuur, zou je zeggen. Toch? Maar net toen we dachten dat de top der gekte wel was bereikt, wilde een beleidslullo – verder Sujet te noemen – het woord Moeder uit de wet schrappen. Pardon? Ja, schrappen.

Tja, Sujet had weer eens niks om handen en starend uit het kantoorraam op elf hoog, borrelde er een vilein plan op: weg met Moeder. Sujet hád natuurlijk druk kunnen zijn met ’s lands problemen, die zijn er te over. Maar dat vraagt om nadenken, begrijpen en vooral hard werken. Dus brrr nee zeg, Sujet besteedde liever een enorme stoot belastinggeld aan het op de korrel nemen van Moeder. En het scheelde maar een haar of Sujet had Moeder er uit gefli… gesmeten. Extra zorgelijk was dat niemand in Sujets omgeving op de rem trapte en zei: „Zeg Sujet, heb je misschien een fout pilletje geslikt tijdens de lunchpauze?” Niemand. In tegendeel, een heel cohort Sujetten spande zich in om Moeder om zeep te helpen. Het moest worden: Persoon Uit Wie Ik Geboren Ben. En Vader zou dan iets worden als: Persoon Die Het Zaad Leverde.

Gesprek thuis

Enfin, het leek Sujet een geweldig plan. Zinvol ook, voor de maatschappij. Thuis zou het dan voortaan gaan als volgt: „Zeg Jantje”, vraagt De Persoon Die Het Zaad Leverde, „weet jij waar De Persoon Uit Wie Jij Geboren Bent is?” Waarop Jantje beleefd antwoordt: „Nee Persoon Die Het Zaad Leverde, ik weet niet waar hij/zij/het/hen is.”

Een filosoof – nee, niet Voltaire – zei ooit: „Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal mij doodvechten voor uw recht om het te zeggen.” En daar ben ik zeer van. Het vrije en ondiscutabele recht voor alle groepen, gezindten en genders om ongehinderd te kunnen zeggen wat men vindt. Echter, bij het idee om Moeder op straat te zetten trek ik de grens. Dat vat ik – overdrachtelijk – op als een persoonlijke belediging aan de mijne. En die leeft niet eens meer.

Laten we dus zorgen dat Sujet ons aller Moeder nooit meer kan bepotelen. Hoe? Eh… effe denken. Laten we De Wet Beschermde Woordsoort invoeren. Met een lijst van onaantastbare woorden, Moeder bovenaan.

En Sujet? Die schrappen we uit het personeelsbestand…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties