Vrijheid is niet vrijblijvend

Ronald van Assen 20 apr 2024

In Nederland mogen we zijn wie we willen, denken wat we willen, zeggen wat we willen, geloven in wie of wat we willen, demonstreren voor of tegen wie of wat we willen. En zo kan ik nog even doorgaan. In Nederland leven we in vrijheid. Gelukkig wel!

Een vrijheid die door de geschiedenis heen regelmatig hard bevochten is, die we moeten koesteren en als een groot goed moeten behandelen.

Maar… vrijheid betekent niet dat we allemaal onze gang mogen gaan en erop los kunnen leven. Vrijheid houdt niet in dat het alleen om onszelf draait en we met niemand rekening hoeven te houden. Vrijheid betekent niet dat we alleen rechten hebben en geen plichten. Vrijheid is niet vrijblijvend. Zo gauw we dat denken, bestaat het gevaar dat we als samenleving de verkeerde kant opgaan. En uit de berichten van de laatste tijd vrees ik dat velen die weg al zijn ingeslagen.

Niet de mond snoeren

Leven in vrijheid betekent naast alles wat we kunnen en mogen doen, dat we omzien naar de ander, elkaar respecteren, de ander in zijn waarde laten, elkaar niet de mond snoeren omdat wij denken dat wij als enige gelijk hebben. Vrijheid betekent ook: opkomen voor de ander, problemen signaleren en aan de kaak stellen, ons demonstratierecht gebruiken en onze stem laten horen. Maar soms betekent vrijheid… zwijgen. Hoe moeilijk het is, hoeveel woede en onmacht we voelen door alles wat er in de wereld gebeurt. Soms is het beter stil te zijn en letterlijk stil te staan bij die zwaarbevochten vrijheid dan luidkeels te roepen dat we het ergens wel of niet mee eens zijn.

Twee minuten stil

Op 4 mei van dit jaar zijn we twee minuten stil. Dan herdenken we dat er een tijd is geweest in ons land dat we bezet waren, geen vrijheid kenden. Dan herdenken we de slachtoffers van de Holocaust, de inwoners van Nederland die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog, hier of elders. Dan herdenken we de helden die hun leven hebben gegeven om ons die vrijheid terug te geven. Op 4 mei zijn we twee minuten stil. Laten we ook deze 4e mei waardig laten verlopen. Er blijven nog 364 dagen in het jaar over om onze mening luidkeels te laten horen, maar alsjeblieft… niet tijdens die twee minuten stilte. Iemand die zich daar niet aan kan houden moet zich naar mijn mening afvragen of hij die zwaarbevochten vrijheid wel aankan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties