Het zwarte gat van de formatie

Jan Veenstra 20 apr 2024

Terwijl de klok tikt en het land smacht naar een nieuw regeerakkoord, lijken de politieke partijen liever te zwelgen in hun onderlinge vetes dan daadwerkelijk iets te bereiken. Alsof ze zijn verdwaald in een doolhof van hun eigen ego’s, dolen ze rond, zonder een uitweg te vinden.

De Nederlandse Samenwerkingscoalitie (NSC), de Partij voor de Vrijheid (PVV), de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), en zelfs de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben zich verschanst in de duistere hoeken van de formatie. De lucht is zwaar van de spanning, en niet alleen vanwege het gebrek aan ventilatie in de achterkamers van de macht.

Pieter Omtzigt, de weergaloze storm binnen de NSC, heeft naar verluidt meer uitbarstingen dan een vulkaan in de ring van vuur. Zijn collega’s in de coalitie durven nauwelijks een stap te zetten uit angst voor een eruptie van Omtzigtiaanse proporties.

Tweeten en fluiten

En dan hebben we Dilan Yeşilgöz, een VVD’er die net zo gemakkelijk tweet als een vogel fluit. Maar haar laatste deuntje was er een van ongenoegen, gericht op Geert Wilders van de PVV. Terwijl ze elkaar in de virtuele arena bestoken, verwaarlozen ze de echte problemen waar het volk mee worstelt.

In plaats van met man en macht een regeerakkoord te smeden, lijken ze meer geïnteresseerd te zijn in het schilderen van elkaars imago’s in een donkerder tint. Alsof ze denken dat het publiek alleen maar geïnteresseerd is in politieke drama’s in plaats van effectief bestuur.

Oude auto

Terwijl zij elkaar bekritiseren en zwart maken, blijft het demissionaire kabinet doorgaan met zijn korte-termijn politiek, als een oude auto die op de reservetank rijdt. De kiezer, ooit zo hoopvol en betrokken, begint langzaam af te haken, moe van het schouwspel dat meer weg heeft van een soap dan van een serieus politiek proces.

Het zwarte gat van de formatie slokt niet alleen de energie op van de politici, maar ook die van het volk. En terwijl ze blijven ronddraaien in deze politieke draaikolk, lijkt het erop dat niemand een uitweg kan vinden. Misschien moeten ze eens een zaklamp meenemen en kijken of ze daarmee een weg naar het daglicht kunnen vinden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties