Tom Egbers – zo oud als de weg naar Hilversum

Han Maas 24 mrt 2024

Om een lang geding van meer dan een jaar kort te maken, spant de op non-actief gestelde NOS-presentator Tom Egbers een kort geding aan tegen zijn werkgever. Wat had Tom ook alweer gedaan? O ja, hij had jaren geleden een affaire met een vrouw die daar een boek over heeft geschreven. Hoe dat heette ben ik vergeten, haar naam eveneens. En gecasht heeft ze al, neem ik aan.

Maar goed, ook zij verdient een tweede kans na haar grensoverschrijdende gedrag. Voor een affaire zijn twee mensen nodig.

En Toms vrouw Janke is uitgejankt en komt met een theatervoorstelling Ik volg gewoon mijn hart, over ‘trial by media’, waarbij Tom niet betrokken zou zijn – waar gaat die show dan over, behalve inkomsten?

Akkefietjes in tv-land zijn al zo oud als de weg naar Hilversum. Gebeurde het aan de lopende band? Nou, de alom geprezen presentatrice Mies Bouman troggelde een man van zijn vrouw af. Maar dat is privé, ver voordat dat roddelblad werd opgericht. Het schandalen smullende RTL Boulevard kwam nog veel later en Juice-junky Yvonne Coldeweijer zat nog als giftig sapje in haar overgrootvaders verrekijker.

Hedy d’Ancona zette zich als feministe terecht in voor vrouwenbelangen, zonder daar een speciale dag voor te reserveren, Dolle Mina zwaaide met haar bh in de rondte, die je makkelijk kon ontwijken of bij loslaten netjes teruggeven: „Is die bh van u mevrouw?”

Rob de Nijs zong over Malle Babbe en Astrid Nijgh kroop in de huid van een sekswerkster die gewoon hoer werd genoemd en zong Ik doe wat ik doe. Dat moet ook zo. Gecanceld werd niemand, want overbodig Engels werd nog niet geïmporteerd. Ook koningin van de talkshow Sonja Barend, die een vermomde voortvluchtige crimineel interviewde, kon gewoon doorgaan. Er werd zelfs later een prijs naar haar vernoemd. Boudewijn de Groot zong het al: ‘Het is koudvuur dus het geeft niet en het komt niet in de krant.’

Matthijs van Nieuwkerk verdient een tweede kans, maar krijgt die niet mede dankzij zijn vriend die aan hem zijn bekendheid te danken heeft. Jezusverrader (of een andere verlosser naar keuze) Eus, denkt het is eerdaags toch Pasen, dus laat mij maar Judas spelen. Hij heeft het over een belastend filmpje over Matthijs dat er niet is.

Voetballer Quincy Promes, die veroordeeld is voor het steken van zijn neef en drugshandel, heeft een betere vriend, Memphis Depay, die hem niet laat vallen. Maar of Promes een tweede kans verdient… Soms gaat loyaliteit dan weer te ver. Goed ook dat Georginio Wijnaldum als voorvechter tegen discriminatie zich uitsluitend in die gebieden van Saudi-Arabië beweegt waar niets van schending van mensenrechten te merken is.

Ten slotte hoop ik dat het journaille nu wel tevreden is na de verklaring van Kate Middleton. Of willen ze soms eerst de niet-gefotoshopte röntgenfoto’s zien voordat ze haar privacy gunnen?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties