High fantasy

Ditger Peters 8 mrt 2024

Terwijl Rusland een aanval heeft gedaan op een haveninfrastructuur in Odessa, probeert Moskou haar voormalige schaakheld Garri Kasparov schaakmat te zetten op de lijst van terroristen en extremisten. En terwijl dat alles aan de gang is, is het toch even belangrijk voor sommige nieuwsoutlets om te melden in wat voor broek koningin Máxima Chemelot bezocht.

Chemelot. Het internet hielp mij even. De woorden ‘chemo’ en ‘lot’ zitten er in. Het is tevens een verwijzing naar het mythische kasteel Camelot van koning Arthur. Waar de ridders van de Celvormige Tafel bijeenkomen in hun hazmat pakken om hun krachten der chemie te bundelen.

En zo zijn er meer artikelen en columns die de aandacht proberen af te afleiden. Joost Klein bijvoorbeeld. Er is meer kritiek op zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival dan op Mark Rutte die topman kan worden bij de NAVO. Terwijl er eigenlijk maar eentje is van die twee die op het punt staat om een echte ‘europapa’ te worden. Waarom zouden het Verenigd Koninkrijk, de VS, Duitsland en Frankrijk trouwens zo achter Mark staan als NAVO-topman? Is het zijn talent om veelvuldig onpopulaire beslissingen te kunnen maken in tijden van crisis? Of zijn bovennatuurlijke gave om vervolgens geen actieve herinneringen meer te hebben aan zo’n beslissing? Is er iets aan het woord ‘demissionair’ op je cv wat men doet geloven dat je een echte doorzetter bent? Of zijn de overige opties gewoon nog kariger?

Afgeleid

Ik weet het allemaal niet. Wat ik wel weet is dat we worden afgeleid met het nieuws wat wij voorgeschoteld krijgen. Het praten over iemands broek is blijkbaar even belangrijk als de ellende in de Gazastrook. De nieuwe liefde van Monique des Bouvrie is blijkbaar noemenswaardig naast de oorlog in Oekraïne. Er is kritiek op Joost Klein zijn happy hardcore, terwijl de wereld langzaam steeds meer ‘unhappy’ en steeds meer ‘hardcore’ wordt.

Het nieuws lijkt een soort high fantasy geworden, geschreven door Hart van Nederland. Een droomwereld bestaande uit nutteloze informatie en roddels, aangeleverd door RTL Boulevard. Een sprookje dat je in slaap dient te sussen voordat je de werkelijkheid kunt zien.

Wat is dan voor mij wel echt nieuws? Nou, de dubieuze dood van Aleksej Navalny bijvoorbeeld. Of de oproep van Joelia Navalnaja (zijn weduwe) voor een massaal protest en het verscheuren stembiljetten. De ruggengraat die je moet hebben in sommige landen om te kunnen staan voor waar je in gelooft. Dat.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties