Meisjesboek: Lily Yohannes met Ajax in de kwartfinale van de Champions League

Jan-Kees Joosse 18 mrt 2024

Dinsdag staan de Ajax vrouwen in de kwartfinale tegen Chelsea, de absolute topclub in de beste vrouwencompetitie in de wereld. De Engelse club staat al jaren onder het bewind van trainer Emma Hayes, die komende zomer naar de Verenigde Staten vertrekt om daar het ingestorte nationale elftal weer op te bouwen. Aankomende kwartfinale van Ajax zal daarom een interessante wedstrijd zijn voor het (Nederlandse) toptalent Lily Yohannes.

De 16-jarige middenvelder speelt dit seizoen voor het eerst in het seniorenteam van Ajax. Die zin zegt op zich al genoeg over haar talent. Ze heeft een Amerikaans paspoort, maar woont al jaren met haar familie in Nederland en is zo bij de Ajax-jeugdopleiding terecht gekomen. Dit seizoen laat ze haar potentie meteen op Europees niveau zien. Met verve dribbelt ze door de elftallen van topclubs zoals Bayern München en Paris Saint-Germain heen. De Nederlandse bondscoach Andries Jonker is als een kierewiet met de KNVB in gesprek gegaan om een Nederlands paspoort voor haar te regelen, zodat ze voor de Oranje Leeuwinnen kan spelen. Maar die deal is nog niet rond. Yohannes laat haar voorkeur voor Nederland of de Verenigde Staten nog in het midden. Ik geef haar geen ongelijk. Het zijn twee landen die op de laatste drie mondiale toernooien elkaar troffen en bloedstollende wedstrijden hebben neergezet.

Moment om te imponeren

Ze zal het zelf op deze jonge leeftijd zich nog niet helemaal kunnen beseffen, maar ze leeft het leven van ‘meisjes’-boek. Komende weken wordt er een hoofdstuk geschreven waarin ze een vooruitblik in haar toekomst krijgt. Als de Ajacied voor de grondleggers van het vrouwenvoetbal wil spelen, is dit het moment om te imponeren. Emma Hayes, de toekomstige bondscoach van de VS, zal haar twee keer zien spelen in de kwartfinale van de Champions League. Hayes is met haar tactische vermogen, wijsheid, mensenkennis en uitgesprokenheid iemand om te bewonderen. Als er iemand Lily Yohannes kan overtuigen om naar Amerika te verhuizen, is zij het. Iedereen is onder de indruk van deze coach.

Daarom zal het voor Lily Yohannes en haar ploeggenoten een behoorlijke kluif worden om tegen Chelsea te spelen. Emma Hayes houdt van agressief spel. Ze selecteert al jaren vierkante spelers die net zo goed kunnen spelen als rouwdouwen. Voor wie het zich nog herinnert: de Schotse speelster Erin Cutburth, die Lieke Martens tijdens de Nations League onderuit beukte en een maand in de ziekenboeg speelde, speelt voor Chelsea. Ook topscorer Lauren James ging tijdens het WK 2023 met haar noppen bewust op de rug van de Nigeriaanse tegenspeelster staan. Dit zijn geen incidenten. Het is een type speler waar Emma Hayes, helaas, van houdt. Laten we voor het Nederlands elftal hopen dat een technische speler als Lily Yohannes op deze speelstijl afknapt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties