Mooi weer vandaag

Annemiek Wassenburg 25 mrt 2024

BommenBerend stond in Bad Arcen onder de massagestralen. Naast Hongarije. Hij had nogal een Stem en oreerde over Vlad Dracul, oftewel Dracula. Fout.

Dracula is niet Hongaars maar Roemeens en dat land ligt toch echt ergens anders  Hongarije maakte dat hij wegkwam; dat kun je het beste doen als je naast iemand met luide denkbeelden staat. Die luistert toch niet.

Het weer van tegenwoordig

BB keek mij aan en verwachtte duidelijk meer gespreksstof. Het weer dan maar, dat kon geen kwaad. „Best redelijk  weer vandaag, vind je niet?” Foute boel. BB barstte los in een warrig betoog over vliegtuigstrepen en rare wolken, allemaal tekenen van stiekeme stofjes in de lucht, een complot om de burgers gedwee en suf te houden. Schuld van het WEF, CIA en de Amerikanen.

Corona

Oké; ben jij er zo een. Ik knikte; ik wilde mijn stem sparen. Dat vatte hij op als een aanmoediging en ging onverdroten verder met corona. Dat was ook een complot, maar hij had zich lekker niet laten prikken. Want in vaccins zaten enge stofjes en corona bestond helemaal niet. „En tienduizenden dode coronalijders dan?” Dat was geen corona, vond hij, maar gewoon oversterfte. Corona was een complot om de burgers gedwee en suf te houden. Bewijs? Niet naar de kroeg mogen was tegen de mensenrechten maar niemand protesteerde. Behalve hij en zijn mede-gelovigen, maar daar werd niet naar geluisterd.

Ik vroeg nog hoe dat dan zat met die oversterfte. Dat kwam van de prikken, zei hij. Niet van corona, want die bestond niet. Hij had zelf nooit corona gehad, alleen longontsteking. Hij was in maart 2020 op de IC beland en aan de zuurstof gelegd, maar had geen andere patiënten gezien. Ziejewel dat corona een verzinsel was? Dank je de koekoek. De meeste coronalijders stierven in die eerste golf ‘gewoon’ thuis of in het verpleeghuis. Ik probeerde er nog achter te komen of hij een virale longontsteking had gehad, maar omdat hij niet wist wat viraal was, gaf ik het maar op. Iemand met corona die corona ontkent, daar is geen beginnen aan.

Allebei gelijk

Er zat weinig variatie in zijn denkbeelden. Klimaatverandering, vluchtelingen en asielzoekers, de pers: alles was een complot. Toen ik niks meer zei, glimlachte BB voldaan. Alweer gelijk gekregen, hoera! Kon me niet schelen, ik wou alleen nog maar weg. Hij was me net voor: „Mijn tijd is om, ik moet gaan. We waren het in elk geval over één ding eens: dat we het niet eens waren.” Ik knikte en dacht aan Albert Einstein. „Twee dingen zijn oneindig: het universum en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker.”

„Fijne dag”, zei BB. „Jij ook”, zei ik.

Gelukkig: nog iets waarover we het eens waren. Want ook de wolken waren inmiddels vertrokken en de lucht was stralend blauw. Mooi weer vandaag.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties