Ode aan de liefde

David Goedhart 13 feb 2024

Op Valentijnsdag verklaren we elkaar de liefde. We laten de ander weten dat we verliefd zijn. Een ontluikende liefde, een bestendige liefde. Dat doen we met een kaartje, een bosje rozen of met een verrassing. Maar wat is liefde eigenlijk? Die vraag is moeilijker te beantwoorden dan we denken. Het is meer dan verliefdheid, meer dan eeuwige trouw. Het is het bindmiddel tussen mensen, dat wat mensen tot elkaar aantrekt. Mensen zijn sociale wezens die opbloeien in het gezelschap van anderen. En de liefde werkt als een magneet. De liefde voor onze ouders, broers en zussen, voor onze verdere familie en vrienden. Maar ook voor onze huisdieren en de natuur.

Zonder liefde zou het leven een onsamenhangend zooitje zijn, waar iedereen zijn eigen weg gaat. Zonder liefde zouden we de hele dag met elkaar botsen, elkaar regelmatig in de haren vliegen, met alle gevolgen van dien. Draag daarom de liefde op handen, koester haar en verzorg haar. Niet alleen op Valentijnsdag, maar het hele jaar door. Zet je hart open en laat jouw liefde stromen. Ook naar onbekenden toe. Geef elkaar respect en waardering, ook al kennen we elkaar niet. Niet alleen voor hen die netjes zijn en altijd gehoorzamen, maar voor iedereen. Liefde kent namelijk geen oordeel, geen goed en slecht. Dat is voorwaardelijke liefde, gekunstelde liefde, liefde die we gebruiken en misbruiken voor ons eigen voordeel.

Echte liefde is onvoorwaardelijke liefde. Liefde die stroomt voor alles en iedereen. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, ook niet op Valentijnsdag, maar we hoeven elkaar ook niet af te keuren en te bestrijden. Liefde is elkaar de ruimte geven om te zijn en te doen. Doen we dat vanuit het hart, dan houden we automatisch rekening met elkaar. Want liefde is geven, niet nemen. Ruimte geven door respect te tonen. Niet alleen voor onze geliefde, maar voor iedereen. Doe je mee?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties