Plan Maurice de Hond voor ‘heel snel’ nieuw kabinet: Een Snelweg naar de Afgrond

Jan Veenstra 13 feb 2024

Maurice de Hond, de man die met zijn peilingen als een moderne Nostradamus door het politieke landschap waart, heeft een nieuw briljant idee gelanceerd. Een idee dat de politieke chaos zou moeten temmen en ons naar een stralende toekomst leidt. Althans, dat is wat hij ons wil doen geloven. Maar laten we eens goed kijken naar dit voorstel, laten we de rookgordijnen doorprikken en de lachwekkende absurditeit ervan ontmaskeren.

Het begint al met de bizarre toewijzing van ministers aan partijen. Als je zes zetels of meer hebt, mag je meespelen in het kabinet. Dus als je een kleine partij bent met vijf zetels, kun je net zo goed jezelf opsluiten in de politieke kleuterklas, want daar hoor je thuis. Misschien moeten we zelfs de goudvis van de lokale politieke partij ook maar een ministerspost geven; wie weet heeft hij een briljant inzicht in het buitenlands beleid.

Maar laten we niet te snel oordelen. Want De Hond heeft nog meer in petto. Geen coalitievorming meer, maar ministers die vrijelijk door de Kamer mogen dartelen met hun voorstellen. Alsof we een stel losgeslagen kinderen hebben losgelaten in de snoepwinkel van de politiek. Wat kan er misgaan?

En dan het pièce de résistance: het correctief referendum. Het klinkt als een democratisch sprookje, maar laten we eerlijk zijn, dit is politieke roulette met een twist. Stel je voor, je bent minister en je briljante plan wordt afgeschoten door die vervelende Kamerleden. Geen nood! Je kunt het gewoon een week later aan de bevolking voorleggen. Wat maakt het uit dat je voorstel net zo populair is als een regenachtige dag op de camping? Als je maar genoeg Facebook-likes en retweets kunt verzamelen, ben je weer in business.

Dus laten we het samenvatten: Maurice de Honds plan voor een ‘heel andersoortig kabinet’ is als een bungeejump zonder elastiek: het begint met veel opwinding, maar eindigt uiteindelijk in een pijnlijke confrontatie met de harde realiteit. Misschien moeten we dit plan gewoon in de politieke prullenbak gooien en teruggaan naar de tekentafel. Of beter nog, laten we Maurice de Hond een gouden medaille geven voor het bedenken van het meest hilarische politieke plan van het decennium.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties