Het is goed zo

Oscar van Schijndel 20 feb 2024

Het is goed zo. Het zijn de woorden die ik als kind zo vaak hoorde, en die ik mijzelf maar met moeite eigen kon maken. Want met gewoon goed nam ik geen genoegen. Ik wilde de beste zijn. In de klas, in de wereld, in alles. Maar al snel moest ik leren dat dat niet kon, in alles de beste zijn. Want de tien was voor Onze Lieve Heer, de negen voor de leraar, de acht voor de leerling.

Het is goed zo. Het zijn de woorden die ik als tiener zo vaak hoorde, en die ik mijzelf eigen moest maken. Omdat het moeten presteren nooit een basis kan zijn voor voldoening. Omdat een leven vol mijlpalen, maar opgevuld met angst, ook maar een half leven is.

Het is goed zo. Het zijn de woorden die ik als student zo vaak heb gebezigd. Omdat ik dingen ging doen waar ik geen held in was, maar wel leuk vond. Als het niet goed is, dan is het wellicht nog goed genoeg.

Het is goed zo. Het zijn de woorden die ik mijzelf als werkende mens opnieuw eigen heb moeten maken. Accepteren dat een project niet binnen de beschikbare tijd en budgetten af te ronden is. Accepteren dat een project voor mijn gevoel niet af was, maar voor mijn klant wel.

Punt van verzadiging

Het is goed zo. Het zijn de woorden die mijn lichaam aan mijn geest vertelt. Als er weer een punt van verzadiging is bereikt. Na een wandeling, een fietstocht, een reis. Of als ik mijn statement heb gemaakt in een spreuk, gedicht, column of verhaal.

Het is goed zo. We zijn onbewust met het genot van ons leven bezig, en vergeten dat dit geen vanzelfsprekendheid is. We verbazen ons dat aan al het goede in onze levens een keer een einde komt. We treuren om wat er niet meer is. Maar een einde is slechts de prelude van een nieuw begin.

Het is goed zo. Ik voel de behoefte op te houden met geforceerd zoeken naar antwoorden op vragen. Omdat ik teveel randvoorwaarden stel. Omdat het een te zware last is voor mijn brein. Of omdat ik het simpelweg even niet meer weet.

Het is goed zo. Soms ontbreken de woorden even. Soms is het nodig om even stil te zijn en de woorden te laten landen, zodat zij op een veilige manier thuis kunnen komen.

Oscar, het is goed zo.

Reacties