Verkiezingstijd in Zuid-Afrika

Bregje van Weezel 21 feb 2024

Het ei is gelegd. Woensdag 29 mei zijn er in Zuid-Afrika nationale en provinciale verkiezingen. Het was nog nooit zo spannend of dat het ANC landelijk de meerderheid gaat behouden.

Of dat ze voor het eerst na de afschaffing van de Apartheid en de eerste vrije verkiezingen in 1994 een coalitie moet gaan vormen.

En masse verhuisd

Landelijk heeft het ANC het nu nog voor het zeggen. Alleen in de provincie de West-Kaap heerst een andere partij, namelijk de DA (Democratic Alliance). Dat bevalt velen zo goed, dat er en masse verhuisd wordt naar deze provincie zonder enorme ‘potholes’ in de weg. Waar scholen voor de kinderen wel toiletvoorzieningen hebben. Het water niet alleen stroomt, maar ook nog eens drinkbaar is en waar tenminste elektriciteit is. Soort van interne migratie of omgekeerde trek dus om het ANC-beleid in de andere acht provincies te ontvluchten.

Corruptie viert hoogtij

De liefde voor Afrika mag dan groot zijn, maar het ANC heeft er wel een potje van gemaakt. Het is niet eens meer een publiek geheim. De corruptie viert hoogtij. De regering bestaat vooral uit ANC-senioren, die allemaal wel met de handjes in de spreekwoordelijke ‘snoeppot’ hebben gezeten. Er één verlinken, betekent dat er naar anderen gewezen gaat worden, dus er verandert niets. Voor hen dan. Want de werkeloosheid is nog nooit zo hoog geweest. Maar liefs 32,1 procent van de bevolking zit zonder baan thuis. Uitkeringen worden zoetjes aan verlaagd of gewoon niet uitbetaald. Want het geld is er niet meer of het systeem wat moet uitkeren en voor miljoenen aanbesteed is, werkt (ook) niet.

Nationale bedrijven zoals het postkantoor zijn om zeep geholpen of zijn helemaal uitgehold. Zo staat het hele elektriciteitsnetwerk op omvallen. Ondanks een extra minister van elektriciteit, blijven de dagelijkse stroomonderbrekingen, of wel loadshedding, maar toenemen. Dagelijks zit iedereen gemiddeld 2,5 uur zonder elektriciteit. Uitschieters naar zelfs 12 uur komen voor. Maar liefst 30 miljoen mensen in Zuid-Afrika leven onder de armoegrens. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Het ANC heeft alles zelf opgesnoept. Met als gevolg een hele rijke bovenlaag en voor de rest is het er alleen maar slechter op geworden.

Enthousiastelingen

Zal dit afgestraft worden of is iedereen ondertussen zo murw, dat het niet eens meer interesseert? Vorige verkiezingen, heeft landelijk slechts 66 procent van de geregistreerde kiezers gestemd. En die groep geregistreerden zijn dan eigenlijk nog de ‘enthousiastelingen’.

Want voordat je daadwerkelijk mag stemmen, moet je je eerst registeren. Want Afrikanen zijn dol op extra administratie. Voor dat registeren zijn speciale weekenden. Dat is eigenlijk een soort van startschot van de verkiezingen. Maar terug naar de stemmers. Die 66 procent zegt niet alles. Want kijkende naar het totaal van stemgerechtigden in Zuid-Afrika, namelijk alles boven de 18 jaar, bleek in 2019 eigenlijk maar 46,7 procent te zijn komen opdagen. Je hoeft niet politiek onderlegd te zijn, om te weten dat die opkomst nu niet bepaald representatief is. Vraag is of dat het ANC meer kiezers geregistreerd wil hebben. Zal er nog een extra registratie-weekend komen? Of vinden ze het wel goed zo. De buikjes zijn vol.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties