Als ik God was

Bert van Altena 24 feb 2024

Religie is een vorm van spiritualiteit, gevoelens en gedachten die betrekking hebben op de zin van het leven. Meestal staat een opperwezen of god daarbij centraal. Door gebrek aan geloofwaardigheid is geloven in een hogere macht aan mij niet besteed.

Het doel van het leven is nogal vaag. Biologisch gezien is het voor het in stand houden van de soort, maar wie we daar een plezier mee doen is een groot mysterie. Voor wie het gelooft, is er een eeuwig en vreugdevol leven na de dood. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor deze prettige gedachte.

Er zijn genoeg argumenten om niet in God te geloven, maar ik kan het niet beter verwoorden dan de Joodse dichter Tobias Schiff. Die schreef: „God zat in elke wagon en in elke trein die naar Auschwitz reed, aangezien hij zich met elk van ons bezighoudt. Hij heeft erover gewaakt dat de kinderen in de wagons klommen. Hij heeft erover gewaakt dat de deuren goed gesloten waren. Hij heeft erover gewaakt dat het Zyklon B-gas naar behoren zijn werk deed. Daarna is hij in Miami Beach even gaan rusten.”

Haaks op naastenliefde

De mensheid beschikt over genoeg religie om elkaar te haten, maar onvoldoende om elkaar lief te hebben. Zo komt ongeveer elke oorlog voort uit economische of religieuze motieven. Dat laatste staat haaks op de naastenliefde, die cruciaal is bij verschillende godsdiensten. De paradox van het geloof. Het weerzinwekkende kindermisbruik door de katholieke schijnheiligen bederft mijn eetlust, zodat Fikkie mijn portie mag hebben. Het is zeker geen genootschap waarmee ik ooit geassocieerd wil worden. Ook niet in een imaginair volgend leven.

In mijn woonplaats Katwijk (ZH) heerst al sinds mensenheugenis een stevige religieuze oorlog over de zondagsrust. Het gaat tegenwoordig nog voornamelijk over het winkelverbod op zondag. Dat geldt overigens niet voor de handel op het strand. Dus de badgasten hebben niets te vrezen. De verkoop van oliebollen rond de jaarwisseling op een zondag is streng verboden in een kraam, maar is wel toegestaan in een benzinestation. Deze regels zijn aan een weldenkend mens niet met goed fatsoen uit te leggen. Ik krijg daar heftige eczeem en onbedaarlijke jeuk van.

Mijn gedachten gaan regelmatig uit naar de talloze zinloze oorlogsslachtoffers en de slecht bedeelden voor wie de essentiële levensbehoeften voor een menswaardig bestaan ontbreken, waar dan ook ter wereld. Als ik God was, zou ik het laten weten als ik echt was. Als ik God was.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties