Er is niks mis met Ajax!!

Oscar van Schijndel 29 okt 2023

Het is nu niet fijn om een Ajax-supporter te zijn. De ene Eredivisienederlaag na de andere, het zoeken naar lichtpuntjes werd steeds moeilijker.

Gelukkig vond je troost met de gedachte dat er niks mis was met Ajax. Immers, als er verloren werd, dan lag dat aan de tegenstander, het veld, de scheidsrechter, de VAR, de supporters, het weer, maar het lag nooit aan Ajax. Want alleen wat door God was verwekt was 100 procent perfect.

Het rechterrijtje lonkte, maar er waren altijd nog een handvol clubs die niets liever wilden dan dertiende staan. Die hand werd steeds kleiner, maar een kleine hand is nog altijd beter dan helemaal niks. Volendam zou niets liever willen dan van die laatste plaats af. Laat Excelsior die palingvoetballers maar wat vaster op die laatste plaats zetten. Dan hopen wij wel op een flinke dosis zelfoverschatting bij de koploper uit Eindhoven, zeker na die mispeer van de Rotterdammers bij Twente.

Laatste plaats

En zowaar, Ajax en Excelsior openen de score. Maar PSV komt terug, komt weer achter en gaat vervolgens erop en erover: 5-2. En Volendam? Dat buigt de 0-1 achterstand om in een 3-1 overwinning en wipt over Ajax heen. Ajax op de laatste plaats. De wereld op zijn kop.

En toch… er is niks mis met Ajax.

Ten eerste: iedere ploeg moet weleens door donkere tijden. PSV en Feyenoord hebben in het verleden ook in de onderste regionen gebivakkeerd en zijn er ook sterker uitgekomen. Bij onze oosterburen was VfB Stuttgart een voormalig landskampioen die in 2019 nog degradeerde en nu weer meedoet in de strijd om de Champions League-tickets. Als Stuttgart uit zo’n dal kan kruipen, waarom Ajax niet? Nogmaals: er is niks mis met Ajax. Met het beleid bij het eerste van Ajax, daar is wel veel mis. Doe dáár iets aan.

Grootmachten

Ten tweede: vanaf 15 november is in de Johan Cruijff ArenA gewoon Champions League-voetbal te zien. Met Ajax in de hoofdrol. En niet tegen van die vage kampioensploegen uit verre buitenlanden, maar tegen Bayern München, Paris St. Germain en AS Roma. Stuk voor stuk grootmachten, stuk voor stuk ploegen waarvoor je naar de ArenA komt om Ajax ertegen te zien voetballen. Zoals in die glorietijd midden jaren negentig. Het Goddelijk perfecte Ajax. Waarom zou dat niet opnieuw kunnen? De wereld op zijn kop? Wordt het weer fijn om een Ajax-supporter te zijn?

Je hoeft er maar één ding voor te doen: accepteren dat de grote ster bij Ajax niet Brian Brobbey is, maar Romée Leuchter.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.