Mijn kerstgedachten in een roerig jaar

Leon Koop 17 dec 2023

Het jaar 2023 loopt ten einde en ik kijk terug op een roerig jaar, vol met gebeurtenissen die me hebben geraakt, verbaasd, verblijd of verdrietig gemaakt. Het was een jaar waarin de wereld werd opgeschrikt door oorlogen, crises, rampen en pandemieën, maar ook een jaar waarin er hoop, solidariteit, vrede en liefde was. Een jaar waarin ik dankbaar ben voor wat ik heb en wie ik ben.

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van dit jaar is nog steeds de oorlog in Oekraïne die nu alweer bijna twee jaar aan de gang is. Ik heb met afschuw de beelden gezien van de bombardementen, de vluchtelingen, de slachtoffers en de vernielingen. Ik heb me afgevraagd hoe het mogelijk is dat in de 21e eeuw nog steeds mensen elkaar naar het leven staan om macht, geld of grondgebied. Ik heb me ook zorgen gemaakt over de gevolgen voor de veiligheid en de stabiliteit in Europa en de rest van de wereld. Ik hoop dat er snel een diplomatieke oplossing komt die een einde maakt aan het geweld en het lijden.

Raketten zien regenen

Een andere oorlog die me diep heeft geraakt, was de oorlog in Gaza, die in oktober uitbrak tussen Israël en Hamas. Ik heb met verbijstering de raketten zien regenen op de dichtbevolkte Gazastrook, waar duizenden onschuldige burgers vastzaten tussen het vuur. Ik heb met bewondering de moed gezien van de hulpverleners, de journalisten, de activisten en de vredesstichters, die zich inzetten voor een rechtvaardige en duurzame oplossing. Ik heb met verdriet de haat gezien die werd gezaaid door extremisten, terroristen, politici en media die het conflict misbruikten voor hun eigen agenda. Ik heb met hoop de stemmen gehoord van de mensen die verlangden naar vrede, dialoog, verzoening en samenwerking. Ik bid dat er een dag komt dat er geen oorlog meer is in het Heilige Land.

Een van de meest urgente problemen van dit jaar was de klimaatcrisis, die zich manifesteerde in extreme weersomstandigheden, natuurrampen, droogte, overstromingen, bosbranden en smeltende ijskappen. Ik heb met ongeloof de rapporten gelezen van de wetenschappers, die waarschuwden voor de onomkeerbare gevolgen van de opwarming van de aarde. Ik heb met frustratie de impasse gezien van de politieke leiders, die niet in staat waren om tot een effectief en eerlijk klimaatakkoord te komen.

Bewondering voor jongeren

Ik heb met bewondering de acties gezien van de jongeren, de activisten, de organisaties en de bedrijven die zich inzetten voor een groene en duurzame toekomst. Ik heb met hoop de initiatieven gezien van de burgers, de gemeenschappen, de steden en de landen die de verantwoordelijkheid namen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik doe mijn best om ook mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Een van de meest nijpende problemen van dit jaar is het tekort aan woningen in Nederland die zich uitte in lange wachtlijsten, hoge prijzen, krapte, speculatie en dakloosheid. Ik heb met verbazing de cijfers gezien van het woningtekort, dat in 2024 naar verwachting zal oplopen tot 317.000 woningen. Ik heb met ergernis de impasse gezien van de overheid, die niet in staat was om voldoende nieuwe woningen te bouwen, te renoveren of te verdelen. Ik heb met medeleven de verhalen gehoord van de mensen die geen passende of betaalbare woning konden vinden, die moesten verhuizen, die op straat belandden of die in onveilige of ongezonde omstandigheden leefden. Ik heb met hoop de voorbeelden gezien van de mensen die creatieve of innovatieve oplossingen bedachten, zoals tiny houses, co-housing, sociale woningbouw of zelfbouw. Ik ben dankbaar dat ik een fijn huis heb om in te wonen.

Politieke aardverschuiving

Een van de meest opvallende gebeurtenissen van dit jaar was de overwinning van de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen, die een politieke aardverschuiving veroorzaakte. Ik heb met verbazing de uitslag gezien, die de PVV 37 zetels opleverde, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige verkiezingen. Ik heb met interesse de analyse gezien, die de winst verklaarde door de onvrede, de onzekerheid, de angst en de boosheid van een groot deel van de kiezers. Ik heb met bezorgdheid de gevolgen gezien, die de winst had voor de formatie, de coalitie, de oppositie, de democratie en de rechtsstaat. Ik heb met respect de reacties gezien, die de winst opriep bij de andere partijen, de media, de maatschappelijke organisaties en de burgers. Ik heb met hoop de dialoog gezien, die de winst mogelijk maakte tussen de verschillende meningen, belangen, waarden en visies. Ik ben benieuwd naar de toekomst van ons land.

Ik denk aan Nederland dat werd overspoeld door regen en wind, maar ook door zon en droogte. Ik denk aan de boeren die last hadden van de extreme weersomstandigheden, maar ook aan de mensen die genoten van de seizoenswisselingen. Ik denk aan de mensen die leden onder de armoede en de eenzaamheid, maar ook aan de mensen die zich inzetten voor de voedselbank en de kerstpakketten. Ik denk aan de mensen die juichen voor het succes van PSV, maar ook aan de mensen die sporten  voor hun gezondheid en plezier.

Verloren en gewonnen

Ik denk aan mezelf, die werd geconfronteerd met verlies en verandering, maar ook met liefde en geluk. Ik denk aan de mensen die ik dit jaar heb verloren, door de dood, door de afstand of door een breuk, maar ook aan de mensen die ik dit jaar heb gewonnen, door de geboorte, door de nabijheid of door een verbintenis. Ik denk aan de dingen die ik dit jaar heb moeten opgeven, door de crisis, door de regels of door de omstandigheden, maar ook aan de dingen die ik dit jaar heb kunnen doen, door de kansen, door de vrijheid of door de keuzes. Ik denk aan het mooiste moment van dit jaar, toen ik mijn kleinkind, dat in de Verenigde Staten woont en is geboren, voor het eerst na 10 maanden in mijn armen kon houden en knuffelen afgelopen week.

Dit zijn mijn kerstgedachten in een jaar vol contrasten. Een jaar waarin ik veel heb gezien, gehoord, gevoeld en gedacht. Een jaar waarin ik dankbaar ben voor mijn familie, mijn vrienden, mijn huis en mijn leven. Een jaar waarin ik hoopvol ben voor de toekomst, voor mezelf, voor mijn dierbaren, voor mijn stad en voor de wereld. Ik wens u allen een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties