PVV ondermijnt rechtsstaat, internationale positie en economie

André Vermeulen 18 dec 2023

„Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan”, zei PVV-leider Wilders in februari 2004 in opinieblad HP/De Tijd. Nog onlangs verklaarde Wilders geen afstand te nemen van eerder gedane uitlatingen.

Het verkiezingsprogramma van de PVV kenmerkt zich door een aaneenschakeling van simplistische en gevaarlijke uitspraken.

De partij wil Nederlanders op nummer 1 zetten door de grenzen te sluiten voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld. Dat is niet alleen onmenselijk, maar verdragsrechtelijk ook onuitvoerbaar. De PVV wil miljarden besparen door te stoppen met klimaatmaatregelen, maar dat zal leiden tot verdere klimaatverandering en een verslechtering van de leefomgeving. De PVV wil ook geen financiële bijdrage meer leveren aan de EU en zelfs de EU verlaten. Dit is een onrealistisch en roekeloos plan. De EU is zeer belangrijk voor Nederland en de Nederlandse economie. De gevolgen hiervan worden geïllustreerd door de sociaal-economische problemen waarmee het Verenigd Koninkrijk te kampen heeft na de Brexit.

Instemmen met Fraudewet

Dezelfde PVV, die Nederlanders op 1 wil zetten, stemde overigens in 2013 vóór de invoering van de Fraudewet, de wet die leidde tot het toeslagenschandaal. Toen de eerste signalen binnenkwamen dat de wet duizenden mensen bestrafte die niets te verwijten viel, bleef de PVV volharden. En wanneer minister Asscher (PvdA) in januari 2016 de Fraudewet wijzigt, zodat mensen die niet verwijtbaar handelen geen boete krijgen, stemmen de leden van de PVV-fractie tegen de wetswijziging. Waaronder ook de recent gekozen voorzitter van de Tweede Kamer, PVV’er Bosma, een parlementslid dat sinds jaar en dag beledigende opvattingen verkondigt ten aan zien van vluchtelingen, migranten en religieuze en etnische minderheden.

Kortom, het gedachtegoed van de PVV ondermijnt de rechtsstaat, de internationale positie en de economie van Nederland. Het is betreurenswaardig dat VVD, CDA en BBB deze partij nu in het zadel helpen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties