Zure haring

Han Maas 18 sep 2023

Een woordvoerder van een nieuwe politieke partij is zonder een woord te zeggen ontslagen en een andere politieke partij gedraagt zich zoals dieren dat nooit zullen doen, want die blijven altijd loyaal aan elkaar.

Ik houd van dieren, maar heb niets met ze als ze menselijke eigenschappen aannemen en een machtsstrijd voeren. Dan wordt het een Fabeltjeskrant waarin meneer de Uil waarschuwt: „Want dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken…”
Wat nu? Zoek het uit en los het op, het is niet mijn probleem als er niet op jullie gestemd wordt. Ga voor teambuilding naar een dierentuin, bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark, mevrouw… uh… de naam van die zure vrouw wil me even niet te binnenschieten. Kom ik op terug, beloof ik u.

Het demissionaire kabinet laat controversiële zaken liggen voor een volgend kabinet, zoals bezuiniging op de ouderenzorg, wat al controversieel op zich is, want aan de ouderenzorg mag nooit gesleuteld worden. En ik neem niet aan dat de fossiele subsidie, die meer dan 40 miljard blijkt te zijn, ook van toepassing is op ouderen, minachtend fossielen of dor hout genoemd in de coronatijd door sommigen.

Jammer dat de satire niet meer bestaat, dat een politieke partij die nooit heeft bestaan ten onder gaat aan succes en wordt opgeheven. Toch ben ik voor een ‘Tegenpartij’ die voorbij de verkiezingen laat zien wat nooit verandert, zeker niet voor de oudere jongere. Een lichtpuntje voor hem of haar: de Stones hebben een nieuwe single opgenomen en brengen weer een album uit. En alsof het niet genoeg is, geeft Rod Stewart in juni een concert in Ziggo Dome. Ik krijg een e-mail dat ik ben geselecteerd om een pre-order te plaatsen, ofwel in normaal Nederlands, een voorbestelling te doen. Exclusief voor mij – en iedereen. Maximaal acht kaarten. Ze houden er dus rekening mee dat je er niet al te veel zwart doorverkoopt. Nette mensen. De servicekosten zijn meer dan een tientje, daarvoor mag ik de tickets – dat zijn toegangskaarten – zelf downloaden. Tassen mogen maximaal van A4-formaat zijn – wie neemt er nu een envelop mee naar een concert, zeker als de gedownloade tickets in je slimme telefoon zitten?

Zure haring, het schiet me ineens te binnen. Maar waarom eigenlijk? Ja, als ezelsbruggetje, maar daar heb je niets aan als je niet meer weet waar dat bruggetje je heen leidt, wat je dus moet onthouden omdat het je ergens brengt. Dan heb je als verdord houtsoort een ezelsbruggetje voor een ezelsbruggetje nodig. Maar ik had u beloofd haar naam te noemen, ik ben geen politicus die maar wat ouwe… Ach, niets aan de hand. Ik weet het weer!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.