Veranderen van Roald Dahl

Anneroos de Vos 22 mrt 2023

‘Dik’, ‘lelijk’, ‘kleine mannetjes’, allemaal zijn het voorbeelden van woorden die nu vervangen of verdwenen zijn in de boeken van Roald Dahl. Dit doordat het beledigend zou zijn.

9 maart 2023 werd er een artikel geplaatst op Metronieuws door Roos Ravensbergen, genaamd: ‘Steeds meer boeken aangepast door ‘sensitivity readers’, gaat dat ook bij Nederlandse boeken gebeuren?’. Ze sprak hier onder anderen over hoe verschillende boeken van Roald Dahl veranderingen hebben ondergaan met een blik op ‘beledigend’ taalgebruik. Ik vind dat niet nodig en dat de originele versie gewoon nog uitgegeven kan worden.

Een schrijver heeft het recht om te schrijven wat hij wil en hoe. Roald Dahl kenmerkt zich door zijn grappige en bizarre verhalen, waarin hij wat gruwelijk kan zijn. Dit maakt hem speciaal. Hij werd niet gehinderd door de maatschappij. Maar nu worden dingen in zijn schrijfkunst vervormd, toegevoegd of weggelaten, omdat mensen het persoonlijk nemen.

Niet verplicht Roald Dahl te lezen

Daarnaast is het niet verplicht om zijn boeken te lezen. Als je merkt dat je de schrijfstijl niet leuk vindt, stop dan met lezen. Waarom zou je een boek lezen dat je niet leuk vindt om wat voor reden dan ook? Veel leerlingen zoeken als ze het boek niet leuk vinden een samenvatting. Wat is een excuus om door te lezen als je het niet leuk vindt?

Maak desnoods een andere versie, maar dat de originele wel nog bestaat en uitgegeven wordt. Laat het stukje geschiedenis en de originele schrijfkunst nog leven. Je gaat toch ook niet op een schilderij met naakte mensen kleding op hen schilderen?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veranderen van Roald Dahl
Sluiten