De klimaatdiscussie is niet belangrijk

Roos Hanemaaijer 20 mrt 2023

Of je nou wel gelooft dat CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. Of dat je vindt dat het klimaatbeleid bedacht is door de regering om ons onder de duim te houden. Het maakt niet uit, want jouw gezondheid is veel belangrijker!

Zo zorgt koken op gas voor meer fijnstof in jouw huis. Dit kan astmatisch klachten veroorzaken, vooral bij kinderen. Daarom zijn wijzelf rap overgestapt op inductie. Een leuke bijkomstigheid: wij zijn goedkoper uit met energiekosten en het is beter voor onze landgenoten in Groningen.

Daarnaast wordt fijnstof mede door jouw auto geproduceerd. Fijnstof veroorzaakt naast longklachten ook kanker en hart- en vaatziekten. Of je nou elektrisch rijdt of niet, deze fijnstof komt vooral van de autobanden af. Zo was er bij vrienden van mij een gigantische fijnstofpiek bij hun huis gemeten. Oorzaak: het stoplicht voor hun deur. Zij zijn vrij snel verhuisd om hun kinderen te beschermen.

Een bijkomend voordeel van de auto laten staan is meer bewegen. Dit kunnen wij Nederlanders wel gebruiken, want 50 procent van ons heeft overgewicht. Wat nog meer kan helpen is minder vlees eten. Let wel: ik zeg niet dat vlees slecht is. Alleen te veel vlees, met name rood en bewerkt vlees, kan leiden tot overgewicht, beroerte, diabetes type 2 en kanker.

Gezondheid en portemonnee

Dus trots op de boer of niet, één of twee dagen vegetarisch eten is echt wel aan te raden voor je gezondheid en je portemonnee. Een slechte gezondheid betekent tenslotte meer zorgkosten voor ons allemaal. Te weinig geld kan weer extra stress opleveren en laat dit nou wederom slecht zijn voor je gezondheid.

Wat ook slecht is voor je gezondheid, zijn microplastics. Deze zijn al teruggevonden in het menselijk lichaam, waarschijnlijk vanuit fleswater. Deze microplastics hebben in laboratorium menselijke cellen af laten sterven. Zoiets zou ik niet in mijn lijf willen hebben. Dus scheiden wij afval, hergebruiken we zoveel mogelijk materiaal en ruimen (plastic) afval op van straat.

Dus door te minderen met gas, autorijden, vlees en plastic, leef je gezonder en houd je meer geld over. Het enige nadeel is dat het ook goed is voor het milieu. Maar is dat nou echt zo erg?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.