CDA moet zichzelf opnieuw uitvinden

P.Y. Wong 20 mrt 2023

In het nieuws zie ik voorbijkomen dat de leden of de top van het CDA, de positie van hun partijleider in twijfel trekken na de teleurstellende verkiezingsuitslagen.

Dit zegt veel over de partijcultuur van het CDA. Heerst er daar soms een soort afrekencultuur? Een negatieve cultuur daar is in ieder geval sprake van, gezien wat er allemaal naar buiten is gekomen voordat Pieter Omtzigt uit het CDA moest stappen. Als een zichtbaar presterend Kamerlid dat geliefd is bij de burgers, op een dermate slechte manier behandeld en zwart gemaakt wordt, binnen de partij, dan is simpel te concluderen dat die partij weinig met de burgers bezig is. Intern machtsspel is waarschijnlijk belangrijker dan de burgers. Het is logisch dat zulke mensen in de partij eerder de oorzaak van falen zoeken bij een ander, in plaats van naar zichzelf te kijken. Zo’n goede man als Wopke Hoekstra is natuurlijk het ideale slachtoffer.

Nederlanders weten heel goed welke partij daadwerkelijk hart voor hen heeft. Het is geen verrassing dat het CDA opnieuw veel zetels heeft verloren. De zaadjes hiervoor zijn al geplant toen de partij de interne pesterij naar Pieter Omtzigt toe z’n gang liet gaan. Deze uitkomst staat vast vanaf het moment dat de partij eerlijke woorden negeert, alleen gevoelig is voor haar eigen status en is blijven steken in de mooie herinneringen van vroeger. Stil staan resulteert altijd in achteruitgang. En alles is begonnen nog voordat Wopke Hoekstra de leider van het CDA werd.

Partijleider de schuldige

Een politieke partij die zijn partijleider de schuld geeft en de focus verliest, bevestigt slechts hoe de partij van binnen in elkaar zit. Dat interne gebeuren valt trouwens onder de verantwoordelijkheid van een partijvoorzitter en niet onder de partij- of politieke leider. Helaas heeft het CDA nog niet door waar de oorzaak van de achteruitgang ligt. Toen alle partijen in de Tweede Kamer hun vertrouwen opzegden en allerlei druk uitoefenden om van Mark Rutte af te komen, bleef zijn eigen VVD achter hun leider staan. Daaruit maakt men op dat de VVD een solide partij is. Hoe een partij handelt in een crisissituatie, zegt heel veel over hoe de mensen zijn die tot die partij behoren. Burgers kiezen voor een partij waarbij zij willen horen. De mensen in die partij worden dan de doorslaggevende factor.

Nu komt het moment van de waarheid, Wopke Hoekstra. Je gaat zien of CDA jouw leiderschap verdient. Mede op basis daarvan krijgen Nederlanders de bevestiging of hun stemmen van de afgelopen verkiezingen correct zijn uitgebracht.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.