Linda de Mol heeft iets uit te zoeken, wat goed!

Annette Burgers 23 feb 2023

Linda de Mol heeft een ex. De ex ging vreemd en vertoonde grensoverschrijdend gedrag jegens (jonge) vrouwen. Nadat de uitzending van BOOS op YouTube gelanceerd was, vertrok de ex, Jeroen Rietbergen, met de noorderzon en een retourtje Verweggistan. Linda verbrak de relatie.

Inmiddels zijn Linda en Jeroen gesignaleerd in Nederland (relatietherapie) en zijn ze gespot in Parijs. Aan de zijlijn staan 17 miljoen Nederlandse relatiecoaches die hier iets van vinden.

Als we de cijfers mogen geloven heeft 1:4 relaties te kampen met verliefdheid op een ander buiten de relatie. Slechts 2 procent van de gebonden partners die een affaire heeft, gaat maar daadwerkelijk weg uit die relatie om samen te gaan met ‘de derde’.

Dat betekent dat heel veel mensen te maken krijgen met verliefd worden op een ander dan je eigen partner. Of dat je partner verliefd wordt.

Je kunt je zelfs de vraag stellen of een monogame levenslange relatie nog wel van deze tijd is? Of kiezen we voor andere opties zoals een liefde lange relatie? Polyamorie?

De redenen waarom mensen vreemdgaan zijn ontzettend divers. Hier kunnen diverse aspecten aan ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld onveilige hechting, een jeugdtrauma (we weten allemaal dat wat je niet van je ouders gekregen hebt, dat je dat in je relatie -of daarbuiten- zoekt), laag zelfbeeld, een heel groot ego, seksverslaving…

Vooropgesteld, ik ken Linda niet en ik ken Jeroen niet, maar ik zie ze als ‘een koppel’ gewone mensen. En dan denk ik ‘Wat ontzettend goed dat ze dit uitzoeken.’ Je stopt namelijk niet abrupt met houden van, als zoiets boven tafel komt. Blijkbaar heeft Jeroen de ballen gehad om zijn verantwoordelijkheid op te pakken en met zichzelf aan de slag te gaan. En is er genoeg liefde bij beiden om te onderzoeken waar de oorzaak lag, why not?

Er is een oplossing om al dat vreemdgaan te voorkomen. En dat is het eerlijke gesprek voeren met elkaar. In het begin van de relatie, niet als de een of de ander al een afslag genomen heeft, waardoor de ander met 10-0 achterstaat. Zoals in de film CLOSER (2004) ook zo duidelijk gezegd wordt ‘In een splitsecond maak je de keuze’.
Als je het gesprek voert over behoeften, verlangens, angsten, wensen en grenzen en je samen de exclusiviteit van de relatie afspreekt, voorbij de angst de partner te kwetsen en de angst voor afwijzing, dan voorkom je een akelig relatietrauma, wat vreemdgaan is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.