Pandemie

Fons Nijpels 6 feb 2023

Giacaumo Puccini, Franklin D Roosevelt, King George VI, Jacques Brel, Gilbert Becaud, Nat ‘King’ Cole, Robert Long, Benny Neijman, Johan Cruijff, Enneus Heerma, Leonard Bernstein en helaas zoveel meer, beroemdheden en duizenden ‘gewone’ mensen. Wat hebben zij gemeen? Zij stierven een akelige, voortijdige, dood als gevolg van het roken van tabak.

Dit is absoluut de grootste pandemie ooit en het gaat nog steeds wereldwijd door, dank zij de misdadige promotie door de producenten: de tabaksindustrie, die maar een ding voor ogen hebben: het maken van superwinsten. En de overheden die weigeren afdoende maatregelen te nemen om de onderliggende, doorgaans aan jongeren, toegebrachte verslavingsziekte, te bestrijden, en te voorkomen dat mensen ziek raken en ook anderen schade toebrengen.

Nu heeft de industrie weer nieuwe produkten op de markt gebracht om hun nicotine handel uit te breiden en te innoveren. En ze slagen er opnieuw in om succesvol te opereren, ten koste van veel toekomstige doden en zieken, hoge zorgkosten, veel overlast aan derden en milieuschade. Bij het bereiken van hun doel schuwen ze geen enkel middel: leugens, misleiding, omkoping en illegale handel. De mafia is er een kleuterschool bij.

Onderzoek

Terwijl er veel inspanning plaatsvindt om de handel in andere drugs aan te pakken, laat men dit gaan. En er zijn helaas vele handlangers te vinden, die graag een flinke graan meepikken. Zoals de middenstand en de grootgrutters die zich graag ‘groen’ en ‘gezond’ voordoen, maar intussen uitsluitend gaan voor de winst.

Onlangs is er zelfs een bevolkingsonderzoek opgetuigd om de gevolgen vroeger op te sporen en eventueel eerder te kunnen behandelen. Het gekke is dat alleen rokers onderzocht worden, en zelfs mee-rokers, die per definitie ook een verhoogd risico lopen, zijn uitgesloten. Dat is discriminatie, en het hele onderzoek is trouwens een schoolvoorbeeld van het paard achter de wagen spannen, en verspilling van gemeenschapsgelden.

Alleen overheden kunnen hier iets aan doen, maar zij verzaken al vele jaren hun grondwettelijke verplichtingen. Deze pandemie zal eeuwig voortduren, alleen maar omdat sommigen er veel geld aan verdienenen en de overheid blijvend verzaakt. Anderen mogen voor de prijs bloeden, en in vele vormen de schade ophoesten. Zie hier waar rauw kapitalisme toe leidt. De namenlijst zal oneindig aangevuld worden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.