Thatched

Bregje van Weezel 19 jan 2023

Misschien wel het meest bekende huis in Zuid-Afrika staat te koop. Berucht om z’n bewoners. Mark Thatcher en de leden van de Gupta familie.

Zij hadden niet alleen deze markante villa in het chique Constantia gemeen. Maar ook een criminele reputatie en zijn beiden Zuid-Afrika ontvlucht. Voor 20 miljoen rand (1,1 miljoen euro) kan de markante villa met het welbekende rieten dak nu zo maar voor jou zijn.

Voor Mark Thatcher, zoon en lieveling van Margaret Thatcher, was de riante villa een toevluchtsoord. Wegens belastingontduiking had hij de VS moeten verlaten. Hij was toen al een controversieel man. Berucht om z’n zakendoen in het kielzog van z’n bekende moeder, het aannemen van steekpenningen bij een wapendeal én hij was verantwoordelijk voor een van de grootste militaire zoekacties in de Sahara. Tijdens de race Parijs-Dakar was hij dagen van de radar, omdat hij simpelweg de verkeerde kant op gereden was. Nadat hij door een Algerijns militair vliegtuig opgesnord was, is hij letterlijk eerst eens lekker gaan bijtanken in een luxe hotel. Bleek later uit de rekening, die door moeders zelf betaald moest worden. In 2005 werd hij in dit huis gearresteerd op verdenking van het mede mogelijk maken van een coupe in Equatoriaal-Guinea. Hij heeft uiteindelijk bekend. Door hulp van wederom z’n moeder is hij er met een voorwaardelijke gevangenisstraf en fikse geldstraf vanaf gekomen. Hij heeft Zuid-Afrika verlaten en heeft plaats gemaakt voor de leden van de Gupta familie. Zij kochten het huis in 2005.

Had Zuma de macht, of…?

De Gupta’s kwamen in 1993 vanuit India naar Zuid-Afrika. Ze begonnen het bedrijf Sahara Computers en breiden al ras expansief uit richting de media en de mijnbouw. Ze hadden een opvallend hechte vriendschap met de vorige en omstreden president Jacob Zuma. Zo hecht dat de vraag gesteld kan worden wie in Zuid-Afrika daadwerkelijk de macht had. Duidelijk is dat zij de hele regering in hun achterzak hadden zitten en verantwoordelijk zijn voor vele corruptiezaken. De familie is in 2016, nadat ze juridisch vervolgd werden, met een privévliegtuig Zuid-Afrika ontvlucht. Onlangs zijn twee leden door Interpol in Dubai gearresteerd. Vraag is of dat ze uitgeleverd gaan worden. Zuid-Afrika heeft namelijk nog wel wat miljarden van ze te vorderen.

De verkoop van hun huis is daarbij een eerste stap. Al is er niet veel meer van over. Het rieten thatched dak is door verwaarlozing vergaan. Binnen is alles overhoop getrokken. Wat rest is een flinke bende met overal lege drankflessen. De laatste zeven jaar hebben vooral andere vreemde vogels er gewoond. Je kan je afvragen of de staat van het huis een beeld geeft van hoe de Gupta’s Zuid-Afrika achter hebben gelaten. Het enige wat eigenlijk nog geheel intact is, is de enorme kluis. Als die toch eens kon praten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.