Geen Persoonlijke Toevoeging

Oscar van Schijndel 18 jan 2023

In 1983 maakte de Britse zanger Thomas Dolby het nummer She Blinded Me With Science. Het werd geen hit bij ons, maar wel een Amerikaanse Top 5-hit. Waren wij al verblind door de wetenschap? Ik was in ieder geval deels verblind, maar dat kwam niet door de wetenschap. De wetenschap maakte mijn leven juist aangenamer, want dankzij de wetenschap werd deze bijziende jongen een brildrager.

In 1983 begon ik aan mijn middelbare school. Daar waren sommigen van ons al deels verblind door de wetenschap. Zo bleek de zakjapanner een fraai stuk kunstmatige intelligentie om de sinus van 40 graden te berekenen. Met pen en papier zou ik niet verder komen dan een benadering van de uitkomst, terwijl mijn lichaamstemperatuur richting die eerder genoemde 40 graden zou gaan. En weliswaar is die zakjapanner sneller dan ik en produceert die meer cijfers achter de komma, het blijft een benadering van de echte uitkomst.

Later, tijdens mijn universitaire studie, ben ik allerlei andere vormen van kunstmatige intelligentie gaan gebruiken. Het opzoeksysteem van de bibliotheek, massale verwerking van meetresultaten en in de tweede helft van de jaren negentig het internet. Uiteindelijk vond ik die systemen interessanter dan het doel waarvoor ik ze gebruikte. Ik heb van ICT dus mijn beroep gemaakt en ben die systemen (mede) zelf gaan ontwikkelen. Uiteraard moest ik ook mijzelf ontwikkelen, want de programmacode die ik zo rond het jaar 2000 schreef, wordt anno 2023 geschreven door een machine.

Hersenen uitdagen

Als ik terugkijk op mijn werk en studie, dan zorgde die kunstmatige intelligentie ervoor, dat ik mijn echte intelligentie kon gebruiken voor zaken die de kunstmatige intelligentie niet kon. Ik snap die hele heisa rondom ChatGPT dan ook niet. Want het probleem is niet dat de middelbare schooljeugd een schat aan Gemak Pretenderende Tools gebruikt. Artificial Intelligence is eerder een verleiding om niet meer na te denken, omdat een machine dat al voor ons doet. AI, we have a problem.

Ik prijs mijzelf gelukkig opgegroeid te zijn in een omgeving waarin mijn hersenen steevast werden uitgedaagd. Waar het ontwikkelen van taalgevoel en een persoonlijke schrijfstijl belangrijker waren dan een voldoende halen voor een opstel. Waar het ontwikkelen van wiskundig inzicht belangrijker was dan het berekenen van de minimale score om boven de streep te blijven.

Mocht je dus denken dat ChatGPT een uitkomst voor je is, dan heb je het mis. ChatGPT is geen vrijbrief voor het halen van een schriftelijke beproeving. Geen Guaranteed Passed Test. Het is slechts een benadering van de uitkomst, want naar je eigen inbreng kan een docent slechts gissen. Je vindt het geen kunst, maar het getuigt van matige intelligentie. Want ChatGPT, dat is een hoop woorden en Geen Persoonlijke Toevoeging. En vergeet nooit dat alle AI (Artificial Intelligence) het resultaat is van AI: Actual Intelligence. Meer persoonlijks heb ik hieraan niet meer toe te voegen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.