Waarom Denzel Dumfries de belangrijkste man van dit WK is

Lennart van der Kraan 6 dec 2022

Stop de persen: Denzel Dumfries heeft een sportpsycholoog.

Tegen de Verenigde Staten was Denzel Dumfries de absolute blikvanger van het Nederlands Elftal. Met een goal en twee assists was hij betrokken bij alle doelpunten van Oranje. Het contrast met zijn eerdere wedstrijden dit wereldkampioenschap kon niet groter zijn. Zijn geheim? Een sportpsycholoog. Tenminste, zo wordt het gebracht. Ik durf dit hardop te betwijfelen, want hij maakt al jaren gebruik van een sportpsycholoog. Blijkbaar kun je dan alsnog slechte wedstrijden spelen.

Nee, een sportpsycholoog is niet dé verklaring voor zijn prestatie tegen Amerika. De ware reden voor zijn succes zit in de kracht om kwetsbaar te zijn. Het inzien dat iemand anders je kan helpen en je daar vervolgens aan overgeven, wat de rest van de wereld daar ook van denkt. Dát is de kracht van Denzel Dumfries.

Er heerst een taboe op het vragen van hulp. Het wordt geassocieerd met zwakte. Je geeft toe dat je niet in staat bent om een situatie zelf op te lossen. Dat is confronterend en daarom houden we onszelf liever voor de gek. Het feit dat we onder andere door social media 24/7 succes en perfectie voorbij zien komen, maakt de drempel om hulp in te schakelen nog groter. Je hebt het gevoel dat je de enige bent die het moeilijk heeft.

Wanneer we wel gebruik maken van ondersteuning van anderen, praten we hier liever niet over. Het is mijn probleem en dat houd ik liever voor mijzelf is de algemene gedachte. Het is begrijpelijk en we creëren een onhaalbaar ideaalbeeld.

We moeten hier vanaf. Toegeven dat je een probleem hebt en je het niet zelf kunt oplossen is een teken van kracht. Het is de eerste stap naar een oplossing en het vraagt om persoonlijk leiderschap. De belangrijkste prestatie van Dumfries leverde hij daarom buiten veld. Door openlijk over het gebruik van een sportpsycholoog te praten en het als volkomen normaal te beschouwen, wat de rest daar ook van vindt.

Daarom is Denzel Dumfries de belangrijkste man van dit WK.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.