Kabinet lijkt eigen volk te laten verzuipen

Shiva De Winter 24 dec 2022

De Oorlog in Oekraïne duurt nu bijna een jaar. Als de balans wordt opgemaakt zijn het schrikbarende cijfers die om de oren vliegen als het gaat om (burger-)slachtoffers en financiële middelen.

Hoe begripvol wij allemaal zijn, de barsten binnen de maatschappij worden groter en groter. De toezegging van 2,5 miljard zo vlak voor kerst wordt ook niet door iedereen met een loftrompet ontvangen. Hoe solidair wij allemaal zijn en vurig hopen dat de oorlog eindigt, armoede en met name mijn vakgebied zwemveiligheid neemt in sneltreinvaart gevaarlijke vormen aan.

Het zwemonderwijs met haar zwembaden, verenigingen en zwemscholen staat onder grote financiële druk. Zwembaden en zwemscholen vallen met bosjes om en kunnen alleen ‘tijdelijk’ gered worden met noodsteun van gemeenten. Het kabinet heeft hier gouden bergen beloofd, maar nog niets is concreet.

Begrijpelijk, maar…

Dat er zo’n bedrag voor Oekraïne uitgetrokken wordt is begrijpelijk, maar moet wel in verhouding staan met wat er in Nederland aan onder andere zwemveiligheid uitgegeven wordt. Een schamele 200 miljoen voor het redden van gemeentelijk vastgoed zwembaden, waarbij er meer richting de 700 miljoen gedacht moet worden om publiek en private baden en zwemscholen te redden.

Moet het kabinet niet iets verder kijken dan deze ‘oorlogspolitiek’ waar er gewerkt wordt aan de dag van morgen en een duidelijke toekomstvisie mist. De hoop is dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland spoedig zal eindigen, maar ook dat het Nederlandse volk niet te veel afgestraft wordt voor het steunbeleid wat er momenteel gevoerd wordt. Anders laat het kabinet de mensen en vooral kinderen letterlijk en figuurlijk verzuipen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.