Asielzoekers

Fons Nijpels 25 nov 2022

Er proberen nog steeds duizenden mensen uit Afrika om diverse, meestal economische, redenen, naar Europa te komen. Ze moeten daarvoor met groot gevaar de Middellandse Zee oversteken en gebruiken daarvoor meestal wrakke boten van gewetenloze mensensmokkelaars, die hier grof geld aan verdienen.

Als de overtocht slaagt landen ze meestal in Italië en dat land heeft het daarmee niet makkelijk. Veel emigranten zijn als asielzoekers kansloos, moeten dus uiteindelijk teruggaan, maar doen dat niet en komen terecht in een armzalig, illegaal leven. Hun Europese droom komt bepaald niet uit. Met honderden kom je ze tegen in Italië en andere landen; de moderne ‘verworpenen der aarde’, als bedoeld in het bekende socialistische strijdlied ‘De Internationale’.   

Heel vaak loopt de gevaarlijke oversteek uit op een ramp, komende de emigranten in zee terecht met groot gevaar om te verdrinken. Dat laatste gebeurt dan ook massaal. Heel tragisch allemaal. 

Zeerecht en scheepsrecht

Door ideële instellingen worden er schepen speciaal de Middellandse Zee opgestuurd om deze rampen te voorkomen en de emigranten uit zee te vissen. Het internationale zeerecht verplicht passerende schepen ook om mensen in nood op te nemen en die mogen dan afgeleverd worden in een dichtstbijzijnde haven, meestal Italië dus. Onlangs maakten we mee dat Italië medewerking weigerde en uiteindelijk een Franse haven uitkomst bood. Maar daar waren de Fransen dus weer niet blij mee.

Ondanks alle te waarderen goede bedoelingen van de vluchtelingenschepen, gaat hier toch iets fout. Zij maken misbruik van het zeerecht, want het zijn niet toevallig in de nabijheid verkerende schepen, maar zij varen juist uit met de bedoeling om de emigranten op te vangen en over te zetten. En daar is het scheepsrecht nooit voor bedoeld. Ik begrijp dus best dat Italië en Frankrijk dit te ver vinden gaan.  

Maar de vraag is dan: hoe anders? Laten verzuipen is te wreed voor woorden, maar een gegarandeerde overtocht naar Europa aanbieden gaat ook te ver. Als die schepen dan die mensen uit zee vissen, zouden ze ze ook kunnen terugbrengen naar de landen in Noord-Afrika, mits veilig, waar ze vandaan komen. Op deze manier wordt illegale, en meestal kansloze emigratie naar Europa wel erg aangemoedigd en gefaciliteerd.   

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.