Vervangt het STAP-budget studeren?

Guiselaine Capella 24 okt 2022

Mijn antwoord op de vraag in de titel ‘Vervangt het STAP-budget studeren?’ is NEE! Om een volledige studie te vergoeden via het STAP-budget ben je jaren bezig, want iedere Nederlander wonend in Nederland heeft elk jaar recht op maximaal 1.000 euro voor één scholing uit het STAP-budgetpot.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Kennis uitbreiden en deficiënties wegwerken

Het STAP-budget kan wel aanvullend zijn om deficiënties weg te werken of kennis uit te breiden. Bijvoorbeeld veel studenten die de lerarenopleiding willen doen, hebben geen wiskunde in hun pakket en moeten daarom een entree-rekentoets doen. Dit zouden ze kunnen vermijden door een cursus wiskunde op havo- of vwo-niveau te volgen met het STAP-budget. Dit kan bij verschillende instanties online of offline. Een ander voorbeeld is voor Medelanders. Velen hebben werkervaring in Nederland of elders opgedaan, maar geen in Nederland geldig diploma. Met het STAP-budget kan deze specifieke kennis opgefrist worden. Na het volgen van 80 procent van de scholing, kan een geldig certificaat behaald worden. Dit geeft meer kansen op de arbeidsmarkt en staat mooi op het CV.

Krijg geen gevit meer op je Nederlands met het STAP-budget

Trouwens, een andere cursustip om het STAP-budget in te zetten is een cursus Nederlands. De meeste mensen vitten op de jeugd en Medelanders die de taal slecht beheersen. Met zo’n onlinecursus Nederlands kan jij straks de meest gemaakte fout van je collega’s verbeteren, namelijk dt. Gegarandeerd dat ze uitgepraat zijn.

Het STAP-budget is naar mijn mening een volwaardige vervanging van de oude post studiekosten op de inkomstenbelasting. De post studiekosten had een drempelwaarde, een maximum en mocht alleen gebruikt worden als je baas je studie niet of gedeeltelijk vergoede. Het STAP-budget is er om de scholing te bekostigen die je baas niet wil betalen. Jij en ik hebben ieder recht op max 1.000 euro per jaar voor één cursus, workshop, coaching- of trainingstraject. Kost het meer, dan betaal je zelf het verschil. Tenzij je een lieve baas hebt…

Strijd tegen mij om 1.000 euro

Er is nog één kans dit jaar, namelijk op 1 november 2022 om 10.00 uur. Inmiddels heeft de Rijksoverheid de STAP-budgetpot door het ongekende succes verhoogd. Iedere keer is het binnen een paar uur op en kennen ‘we’ inmiddels het woord digitale rij. Strijd jij tegen mij om een ‘gratis’ cursus?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.