Beste Mark Rutte

Marloes Bruins 5 okt 2022

Beste Mark Rutte,

De woorden die u heeft uitgesproken hebben mijn leven compleet veranderd. 24 maart 2020 is een dag die ik nooit meer zal vergeten. De minister van Onderwijs maakte namelijk bekend dat de eindexamens niet doorgaan. Nooit had ik gedacht op deze manier mijn tl-diploma te behalen. Vier jaar lang dag in dag uit op mijn fiets vanuit Varsselder naar Doetinchem, door weer en wind met maar één doel in mijn hoofd: mijn diploma halen. Vier jaar lang mijn best doen voor goede cijfers en aan het einde van de vier jaar examens afleggen hopen op een diploma. Natuurlijk waren de examens niet het enige waar ik naartoe leefde. Ook het gala en alles wat daarbij kwam kijken. Vier jaar lang heb ik de mooiste, meest stressvolle en zenuwachtigste verhalen van alle eindexamenleerlingen aan mogen horen. Ik kan daar nooit over meepraten.

Met een tl-diploma in mijn zak stond mijn vakantie van vijf maanden voor de deur. Alleen had ik mijn vakantie iets anders voorgesteld dan wat het uiteindelijk geworden is. Samen met vrienden gezellig in het park een lekker drankje nuttigen en genieten van de zonsondergang, gezellig shoppen en naar leuke zomerfeestjes gaan. Echt genieten van de vakantie en het leven om daarna met zoveel energie en positiviteit te beginnen aan mijn nieuwe opleiding. Alleen u gooide roet in het eten door heel Nederland op slot te gooien. Alle plannen die ik gemaakt had konden de prullenbak in. Mijn leven bestond uit werken en lui op de bank of bed liggen. Ik was doodongelukkig.

Tranen laten rollen

Dinsdag was voor mij een hele belangrijke dag geworden. Namelijk een nieuwe persconferentie. Samen met mijn ouders op de bank vol verwachting naar u kijken en hopen op versoepelingen. Dat ik weer met vriendinnen kon afspreken en niet via Facetime, want dat voelt erg onpersoonlijk. Naar de stad gaan om leuke kleren te kopen om vervolgens een terrasje pakken. Helaas werd ik keer op keer weer geconfronteerd met het feit dat het slecht ging in Nederland. Dat het virus ons land had overgenomen en er daardoor voorlopig geen versoepelingen kwamen. Ik heb in die tijd zoveel tranen laten rollen om uw keuzes.

De afgelopen vijf maanden was u de belangrijkste persoon in mijn leven. U bepaalde mijn leven door de keuzes die u maakte, samen met andere mensen om u heen. Het voelt heel gek want ik ken u geeneens en toch bepaalde u hoe ik mijn leven moest leiden. Nu het land weer open is en ik mijn leven weer terug heb voel ik me vrij. U bepaalt niet meer hoe ik mijn leven moet leiden. Dat doe ik gelukkig zelf weer.

Groetjes Marloes

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.