Hoerenpasta

Bram Peters 6 okt 2022

Eén van mijn favoriete gerechten om te maken is ongetwijfeld Spaghetti alla puttanesca. Puttana is een Italiaans pejoratief voor prostituee. Een vrije vertaling luidt dan ook ‘pasta op hoerige wijze’ oftewel hoerenpasta.

Het behoort tot de traditionele gerechten uit de Zuid-Italiaanse keuken en is te karakteriseren als pittig en zoutig. De basis ingrediënten zijn doorgaans: tomaten, olijfolie, knoflook, ansjovis, rode pepers, kappertjes en zwarte olijven.

Vele verhalen doen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van de naam van dit gerecht maar de meest algemeen geaccepteerde verklaring verwijst naar een nachtclub op een eilandje voor de kust van Napels. Ergens halverwege de twintigste eeuw zou de eigenaar tegen de kok iets geroepen hebben in de trant van: „Maak wat te eten, het is me om het even wat voor hoerenzooi”. De kok had nog maar een enkele ingrediënten in huis en maakte daarmee een gerecht dat later Spaghetti alla puttanesca is gaan heten.

Als historicus ben ik doorgaans geïnteresseerd in feiten. Uitzoeken hoe zaken in het verleden tot stand zijn gekomen. Maar in het geval van de Puttanesca vind ik het stuk leuker om te lezen welke alternatieve verhalen de ronde doen over het ontstaan van deze Italiaanse klassieker.

Pasta op de Wallen

Zo luidt een mogelijke verklaring voor de aanduiding hoerenpasta dat het gerecht erg snel te bereiden is en genoeg energie geeft om de klanten waar voor hun geld te geven. Noem het maar een soort van erotisch krachtvoer. Een andere uitleg spreekt over de gewoonte om de mannen in de wachtruimte van het hoerenhuis deze pasta te serveren. Het geeft de term voorgerecht toch weer een heel andere betekenis . Ziet u het trouwens al gebeuren? Dat de dames op de Amsterdamse Wallen hun klanten zouden voorzien van maaltijd vooraf? Ik niet. Daarvoor hebben we in Nederland toch echt te weinig een eetcultuur. Waarschijnlijk als een klant er om zou vragen dat hij hooguit wordt doorverwezen naar de snackautomatiek op de hoek. Ook lekker overigens maar dat terzijde. Ten slotte is er het verhaal dat het vooral de kleuren en de smaak van de puttanesca zijn die hebben geleid tot de naam. De pepers en zwarte olijven die doen denken aan het rode licht in de donkere nacht. En de pittige volle en ziltige smaak als verwijzing naar de vurige begeerte van een naakt vrouwenlichaam in een schimmig slaapkamertje ergens in de benedenstad van een mediterraans vissersdorpje.

Helaas is de Spaghetti alla puttanesca niet echt een ingeburgerd gerecht op het menu van Nederlandse restaurants. Mijn persoonlijk lijkt de term hoerenpasta op de menukaart achter het raam van je restaurant echter best wel een publiekstrekker.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.