In geval van nood

Bregje van Weezel 22 sep 2022

In geval van nood. Wie bel je dan in Zuid-Afrika? Absoluut niet de politie. Heb je helemaal niets aan. Sterker nog. Als ze al komen, dan wordt de situatie er vaak niet beter op. Nee, je moet het hier echt hebben van de private beveiligingsdiensten. En die zijn verrassend professioneel ingericht.

Zo hebben ze een gratis beveiligingsapp. De Buzzer. Op moment dat er wat ernstigs aan de hand is, druk je op de S.O.S.-knop in de app en bij iedereen in de buurt, die vanzelfsprekend ook de app heeft, gaat de telefoon trillen.

Standaard zal ‘n medewerker van de lokale beveiligingsdienst binnen 1 nanoseconde contact met je opnemen met de vraag hoe ze je kunnen helpen. Bij medische gevallen regelen ze een ambulance. Bij brand de brandweer. Ook handig. En heb je last van onuitgenodigde gasten, dan komen ze zelf even langs. Gewapend en wel. De foto van de vastgebonden vangst wordt de volgende dag breed uitgemeten op social media. Aan de noodzaak van het vermoeden van onschuld doen ze hier niet.

Alledaagse dingen

De app is er ook voor gevallen zoals gesprongen waterleidingen, het ontbreken van stroom en omgewaaide bomen. Van die alledaagse dingen. Zij zorgen ervoor, dat alles direct gemeld wordt bij de gemeente en vermelden daarna keurig de lognummers. Ideaal. En als dat allemaal nog niet genoeg is, vervullen ze ook nog een hele belangrijke communicatierol. Blokkeert een omgevallen vrachtwagen de weg, dan wordt iedereen verzocht om rekening te houden met de vertraging. Of iedereen wordt gevraagd om thuis te blijven. Die boodschap kregen wij vorige week maandagochtend vroeg. Reden: rellende taxichauffeurs op alle kruispunten. Boos omdat ze het er niet mee eens zijn, dat ze nu ineens moeten aantonen dat ze een rijbewijs hebben en dat hun auto veilig is. Het is ook nogal wat gevraagd hè?! Aldus. Zij zagen genoeg reden om met autobanden (van?) en stenen op pad te gaan. En ondertussen alles wat ze tegenkwamen te bekogelen of in brand te steken. Inclusief twee rijdende stadsbussen. Want die rijden weer routes, die zij niet mogen. Het is allemaal wat.

Zaten we dan

Naar aanleiding van de eerste berichtgeving, meldde de school van onze kinderen zich vanzelfsprekend ook. Want die laten geen mogelijkheid ongemoeid om geen les te geven. Zaten we dan. Met z’n allen. Niemand kon naar school. Niemand naar zijn werk. Dan kan je alleen maar de volgende berichten afwachten. Over de komst van de oproerpolitie. Dat de harde knallen maar slechts stungranates zijn. Welke kruispunten weer even open zijn en welke absoluut niet. De rotonde direct voor het politiebureau was er het meest ernstig aan toe.

Ook rellende taxichauffeurs worden moe, dus aan het einde van de middag was alles weer rustig. De volgende dag volgden gesprekken tussen de taxivakbonden en de gemeente. Met als resultaat dat de bussen nu rijden onder escorte van een politieauto. Of dat nu een veilig idee is? De Buzzer gaat het ons vast weer vertellen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.