De Facebook Animator

Allard van Gent 9 aug 2022

Hoe kwam u op het idee om dit beroep, om het zeg maar uit te vinden?

– Eigenlijk lag het voor de hand. Ik vond het vreemd dat niemand anders al op het idee was gekomen. De opkomst van de nieuwe media vraagt om nieuwe beroepen. En dus ben ik naar de eigenaar van dit Spaanse hotel gestapt en heb hem uitgelegd wat ik van plan was. Dat was begin februari.
– En hoe loopt het tot nu toe?
– Het loopt boven alle verwachtingen erg goed. Eerlijk gezegd wist ik niet dat ik zo eenvoudig zo veel geld in deze vakantieperiode kon verdienen.
– U zit dus in dit kantoortje en bent hier de FA van dienst?
– Ja, dat klopt. De toeristen vragen natuurlijk in het begin wat een FA dan is. Het staat weliswaar in het boekje dat op alle hotelkamers ligt, maar niet iedereen leest even goed. Vooral Duitse gasten denken dat ik iets met Frühstück Abholen te maken heb.
– Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Iemand komt naar u toe en dan?
– Ja, vaak iemand van een gezin of een paar. Gisteren kwam hier toevallig een vrouw langs, ik geloof dat ze een jaar of 45 was. Zij en haar man wilden hier een heerlijk ontspannen vakantie houden. De vrouw vertelde me dat haar man de allereerste dag al begon te schelden, omdat hij geen parkeerplaats kon vinden. Daarna ontplofte hij bijna, omdat de hotelkamer veel kleiner was dan gedacht.

Koffers uitpakken en naar huis

– Dat vertelt zo’n vrouw u allemaal?
– Ja, meestal krijg ik een bepaalde voorgeschiedenis te horen. Dat is overigens niet altijd zo.
–En dan?
– Ja, de man van die vrouw was dus woedend. Hij dreigde de koffers te pakken en weer naar huis terug te keren. Hij wilde hier geen dag langer blijven. Zijn vrouw barstte in tranen uit. Het lukte haar toch nog om haar man uiteindelijk over te halen. Kijk, daar verderop bij het zwembad, dat zijn ze.
– U bedoelt die man met zijn armen over elkaar, die zo chagrijnig kijkt?
– Ja, dat is ‘m. Ik geloof dat ze iedere dag ruzie hebben, maar dat is niet mijn probleem.
– Nee, maar u biedt wel een oplossing.
– Nou ja, ik ben hier voor het Facebook-moment. Daarom heet ik ook de Facebook Animator. De vrouw vertelde me dat ze haar vrienden en familie had beloofd om een foto van de vakantie op Facebook te zetten. Haar man had dat ook aan zijn vrienden verteld. Tja… u ziet het zelf. Kijk maar naar het zwembad, zo wil je niet op Facebook gezien worden.
– Dat lijkt me niet, nee.

Super genieten

– Dus dan maak ik een afspraak met die mensen. Dit paar heb ik bij het zwembad geposteerd. Met de man heb ik eerst even over voetbal gesproken, een biertje gedronken, nog eentje en op een gegeven moment was hij in een goed humeur. Zijn vrouw ook. Ik geniet dan natuuurlijk, omdat ik zie dat mijn missie gaat lukken. „Klaar voor het FB-momentje”, roep ik dan. In dit geval verliep dat prima. De man nam zijn vrouw nog in zijn arm en beiden hielden ze een glas omhoog en lachten erbij. Die prachtige foto komt dan natuurlijk op Facebook en dan zetten ze eronder ‘We zijn in Spanje aangekomen. Super weertje, super hotel, super genieten!!’
– Dat zetten die mensen er dus onder, die nu alweer tegen elkaar lopen te schreeuwen?
– Ja, zo werkt dat.
– Bedankt voor het interview.
– Graag gedaan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.