Woningmarkt, van gouden ei naar rotte vis

Jaak de Ridder 10 aug 2022

Groeiende bevolking, huizentekort, fiscale voordelen en daarom al jaren een mooie stijging van de huizenprijzen. Geweldig nieuws voor iedereen die al een huis heeft of nog gaat kopen. Althans, dat zou je denken…

De woningstijging wordt namelijk voor een groot deel door de overheid veroorzaakt. Door een lage (hypotheek)rente, fiscale aftrek, beperkte woningbouw van woningcorporaties, ruimere leennormen, verlaging van de overdrachtsbelasting, onbelast vermogen in box 3 en ga zo maar door.

Dat feest zou weleens heel snel afgelopen kunnen zijn. Door het dieptepunt in consumentenvertrouwen, een verwachte economische crisis, een sterk gestegen (hypotheek) rente en een waslijst aan overheidsingrepen. Nieuwe box 3 belasting, lagere Nibud-leennormen, extra eisen die nieuwbouw onbetaalbaar maken etc. Goedbedoeld, maar zoals wel vaker: op het verkeerde moment.

Want de oplettende lezer heeft al gezien dat NVM 11 procent in Q1 en bijna 50 procent daling van de nieuwbouw in Q2 heeft gerapporteerd. En daar bovenop komt voor het eerst sinds jaren ook een prijsdaling van bestaande bouw in Q2 ten opzichte van Q1.

De woningcrisis van Hugo de Jonge zou weleens heel snel kunnen omslaan van ‘het niet kunnen vinden’ naar ‘het niet meer kwijt kunnen raken’ van een woning. Op dat moment hoop je juist op een grote markt van vrije sector huur voor flexibiliteit. Maar laat de minister die nu juist de nek om willen draaien.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.