Boks!

Bram Peters 7 jul 2022

Met het verdwijnen van de coronamaatregelen zijn de gangbare sociale omgangsvormen ook weer deels teruggekeerd. Deels zeg ik nadrukkelijk.

Want hoewel sommigen onder ons weer handen schudden alsof het een lieve lust is, zijn er ook genoeg mensen die de boks in ere houden of alleen hun hand omhoog steken bij wijze van groet. Opvallend aangezien we het handen schudden met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Ook opvallend is dat er in sociaal opzicht de ruimte lijkt te zijn om bepaalde corona-omgangsvormen in stand te houden. In ieder geval een deel van ons lijkt zich er prettig bij te voelen en het wordt ook geaccepteerd. Ik persoonlijk vind dat een vooruitgang. Bent u echter een fanatieke handenschudder en vraagt u zich af wat hier mis mee is? Probeer eens terug te halen wat u de afgelopen vierentwintig uur precies met uw eigen handen hebt gedaan. Inclusief alle details. En stelt u zichzelf de vraag dan opnieuw.

Verplichte intimiteiten

Het drie keer zoenen op de wang is ook zo’n diep ingesleten gewoonte die altijd ongemakkelijke situaties opriep. Of hebt u nog nooit in de rij gestaan om een collega te zoenen bij een verjaardag? Ook hier lijkt het meer geaccepteerd dan voorheen om gewoon gefeliciteerd te zeggen en de verplichte intimiteiten achterwege te laten. Helaas zijn er altijd collega’s die ieder moment aangrijpen om een smakkerd uit te delen, sommigen zijn er zelfs tijdens corona gewoon mee doorgegaan. U kent ze wel, meestal wat oudere mannen die, niet gehinderd door enig besef van de MeToo-ontwikkelingen, met twinkelende oogjes en de handen in de aanslag op een vrouwelijke collega afstappen en quasi nonchalant vragen: „Jij was toch jarig vandaag?”

Dit is geen pleidooi voor het afschaffen van persoonlijk contact. Het zou ontzettend jammer zijn als we in een steriele samenleving verzeild zouden raken waarbij iedere aanraking, compliment of flirt uit den boze is. De coronacrisis heeft ons echter wel de kans gegeven om een beetje balans te vinden (die hopelijk blijvend is) in de manier hoe we omgaan met vooral de mensen die in emotioneel opzicht iets verder van ons afstaan. Hoe we met de ander omgaan, is meer een kwestie van de persoonlijke relatie die je met de ander hebt. Dus handen schudden en zoenen prima, mits het voor beiden oké voelt. En ja, dat betekent misschien iets meer dan voorheen je voelsprieten gebruiken of iets in een bepaalde situatie als gepast wordt ervaren of niet. Boks!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.