Boerenverstand

Ditger Peters 6 jul 2022

Dan ga ik toch maar even iets zeggen over de boerenprotesten. Want ik lees er steeds meer over op social media. En je mag natuurlijk alleen maar voor zijn of tegen. Je kunt absoluut geen pad bewandelen in het midden. Toch?

Laten we Bennie Jolink als voorbeeld nemen. Een boerenicoon. Op zijn Facebook-account waarschuwde hij de boeren om geen nieuwe vijanden te maken (dit naar aanleiding van het incident bij Christianne van der Wal en naar aanleiding van het escalerende gedrag bij protesten en tijdens opstoppingen op de snelweg). Ook roept hij de boeren op om zich niet te laten opstoken door de actiegroep Farmers Defence Force. Dit vond ik een rationele oproep van de boerenrock-zanger. Maar het allermooiste vind ik er eigenlijk aan dat de frontman nu technisch gezien mensen oproept om ‘Normaal’ te doen.

Fransje Timmermansje

Los van die flauwe woordgrap zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in. Ik heb mij als leek ook al eens gebogen over de situatie en mij afgevraagd waarom de boeren het niet wat diplomatieker kunnen aanpakken. Nu snap ik dat niet iedere boer een Fransje Timmermansje is. En ook ben ik mij er van bewust dat als er gewacht moet worden op de volgende kans om als één (boeren)front te gaan stemmen we al voorbij het punt van een oplossing zijn. Maar is er geen partij in de Tweede Kamer op dit moment die de stem van de boeren zou kunnen vertegenwoordigen? En wat is er gebeurd met die klassieke traditie uit 1998 om handtekeningen te verzamelen voor een petitie?

Voor mijn gevoel is er ook nog een pad te bewandelen in het midden. Eentje waarbij het stikstofbeleid in acht genomen kan worden, maar waarbij ook de boer wat meer gefaciliteerd kan worden tijdens de toekomstige veranderingen in het veebedrijf. Een compromis. Waarbij beide partijen nog steeds wat zullen moeten inleveren maar tegelijkertijd ook een deel van hun belangen behartigd kan worden. Hier moet eigenlijk nog meer over gesproken worden. Het liefst tussen een aantal woordvoerders uit de agrarische sector en een groep politici. Ik weet dat niemand zich daar de tijd voor gunt. Maar laten wij daar eens gewoon de tijd en ruimte voor maken. Vind een gulden middenweg. Stel samen een plan op. En begeleid het traject van dit plan. Want het is 2022 en wij kunnen als overheid, agrarische sector en samenleving echt beter dan dit.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boerenverstand
Sluiten