De fleur is er af

Bertine Klappe 5 jul 2022

De Floriade Almere kent geen fleurigheid.

Een paar weken geleden zag ik in Utrecht een touringcar met een bordje Floriade op de desktop. Mensen van middelbare leeftijd stapten in. Ik vermoed dat ze naar de Floriade gingen, zo’n bordje suggereert wat. Het eerste wat ik dacht is ‘waarom’? Waarom zou je een vervuilende bustocht en daarnaast een flinke entreeprijs betalen om te zien wat je, als je goed kijkt in je eigen stad, wellicht nog wel meer kan zien?

Al weken verwonder ik mij, tijdens mijn dagelijkse wandelingen of fietstochtjes, over het groen in en rond de binnenstad van Utrecht. De ene na de andere bloem die ik nog niet ken, kom ik tegen en ik dacht dat ik er al een hoop kende. De geveltuinen in deze stad zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ook op openbare plekken wordt steeds meer aandacht besteed aan groen.

Het groenisme verspreidt zich als onkruid. ‘Onkruid’, laat de stad Utrecht zoveel mogelijk staan tot eind 2023, een proef om onder andere te onderzoeken of de biodiversiteit verandert. De meningen over onkruid zijn verdeeld, maar ik zie nu al soorten die mij eerder nooit opvielen.

Floriade-entree geen lachertje

Toen ik gisteren over de falende Floriade in Almere las, schrok ik. Naast de uit de spuigatende kosten en het belachelijk hoge inkomen van het bestuur, waarbij ik mij altijd afvraag waarom zijn zoveel verdienen, zijn de entreeprijzen bepaald geen lachertje. Zo’n 30 euro voor een kaartje. Er zijn nog altijd vliegtickets die goedkoper zijn. Nog belachelijker en een rare vergelijking, maar toch.

Nu de hoge kosten zo zuur vallen en zeker voor de armere Almerenaren, vraag ik mij af of er in elk geval een vrijkaartje voor inwoners van de stad is gegeven? Ik hoop het voor ze en ik zou bijna aanmoedigen om er vervolgens letterlijk de bloemen van te plukken, nu ze er figuurlijk gezien de vruchten zéker niet van plukken. En wat wordt er gedaan aan het einde van het seizoen?

Worden de meerjarige planten verdeeld onder de inwoners voor (nog) meer groene diversiteit in de straten? Laten ze de bloemen uitbloeien en wordt het zaad opgevangen en gedoneerd aan het volk? Dan hebben zij zeker weten volgend jaar een gratis Floriade in de stad. Er zullen ongetwijfeld meer mensen een dagje uit naar Almere maken en de lokale ondernemers misschien wat sponsoren, zodat meer Almerenaren er een graantje van mee kunnen pikken.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De fleur is er af
Sluiten