Piano leren spelen

Eric Olivier 4 mei 2022

Zachtjes beroeren de vingers bijna als vanzelf de witte en zwarte toetsen van het pianoklavier en brengen de welluidende klanken voort van Gymnopédie No. 1 van de veelzijdige Franse componist Erik Satie.

Het was mijn diepste wens om ooit in staat te zijn dit klassieke genre zelf op de piano te kunnen spelen. Eind jaren ’80 kwam de eerste inspiratie via talloze klassieke cd’s, voor veel geld aangeschaft bij de muziekspeciaalzaak. Klassieke muziek raakte mij in m’n ziel en hielp mij zelfs door een burn-out heen. Pogingen om zelf piano te leren spelen strandden destijds, omdat de simpele beginnersmelodietjes gingen vervelen en de motivatie ontbrak om pianolessen te gaan volgen voor het serieuze werk. Toen was er nog geen internet met tutorials, bladmuziek en achtergrondinformatie.

Notenleer en vingerzetting

Dat is nu wel anders. Er is een schat aan informatie beschikbaar die je kunt benutten om het pianospel onder de knie te krijgen. Zithouding, notenleer, vingerzetting, pedaalgebruik, oefeningen, enzovoort. Je denkt dat je er daarmee bent. Maar zo gemakkelijk is het niet, tenzij je een supertalent bent. Andere belangrijke ingrediënten zijn motivatie, geduld en doorzettingsvermogen. Dat is altijd al zo geweest. Het is ook een hele uitdaging om als beginneling je ogen, oren, handen én rechtervoet te trainen tot een harmonieuze samenwerking. Dat lukt uiteindelijk door heel veel te oefenen en niet op te geven, wat natuurlijk wel heel menselijk is.

Uurtje piano per dag

Het is opvallend hoeveel vooruitgang er kan worden geboekt met slechts een uurtje spelen per dag. Een keer geen tijd of zin? Geen punt, dan maar een volgende keer als de motivatie er wel is. In de tussentijd is het leuk om iets anders op muziekgebied te doen, bijvoorbeeld de bladmuziek van het te oefenen stuk nader bestuderen, of vlot noten leren lezen via sites of apps die je daar met beeld en geluid bij helpen. Of gewoon een lekker muziekje afspelen ter inspiratie. Het moet vooral leuk blijven. En zie het resultaat na verloop van tijd: oefening baart kunst! Geen cliché, het is echt zo. Bovendien smaakt het naar meer, naar andere klassieke werken van Satie zoals zijn Gnossiennes, of de meer ingewikkelde maar wonderschone composities van Claude Debussy. Dit vervult een mens met trots. Mijn aloude wens is vele jaren later toch nog uitgekomen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Piano leren spelen
Sluiten