Balen man…

Matthijs Duijm 1 apr 2022

De KNVB baalt van homo-onvriendelijke spreekkoren tijdens Nederland-Duitsland. Nu worden er helaas vaker kwetsende liederen gezonden in stadions, maar dit ging om het catchy ‘Alle Duitsers zijn homo’s’ op de wijs van Seven Nation Army van The White Stripes.

Chique? Nee. Verheffend? Zeker niet. Kinderachtig? Misschien. Had de tijd wijzer gevuld kunnen worden? Zeker. Maar ja…

Ik vind de leus ‘Alle Duitsers zijn homo’s’ ook niet meteen beledigend. Het lijkt me eerder een onjuiste bewering. Statistisch gezien onmogelijk zelfs. Ik wil het overigens niet opnemen voor het platte vermaak, maar ik geloof niet dat de mensen op de tribune naar het stadion waren gekomen om eens lekker een avondje mensen te gaan beledigen. Maar we zijn woke anno 2022. Niemand mag ergens aanstoot aan nemen. Ook als er helemaal geen aanstoot gegeven is. Want ook dat kan. Aanstoot nemen aan iets wat helemaal geen doel had aanstoot te geven.

Mattennaaien

Door vervolgens toch zo hard te gaan gillen, schrikken mensen van de reactie en lijkt de verzender van het signaal ineens toch een beetje schuldig. Een beetje het matennaaien wat zo vaak te zien is op het voetbalveld. Goed hard gillen zodat ze denken: die moet wel echt geraakt zijn. De KNVB gilt. Goed hard, aan de linkerkant van het veld. Zodat we even niet opletten als er aan de rechterkant een lange bal richting het midden-oosten vertrekt om een WK te gaan spelen in een land waar je geaardheid als illegaal bestempeld kan worden. KNVB-standpunt: „Ja, dat is ook wel balen”.

Laten we iets vaker de schouders ophalen over dingen die er iets minder toe doen. Het is niet chique, het kan netter. Absoluut. Maar laten we iets meer de schouders onder dingen zetten die er echt toe doen. Opkomen voor de homo’s. En dat kunnen we het beste doen door te zorgen dat ze niet meer met  Duitsers geassocieerd worden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.