De vlieger

Tom Visser 9 mrt 2022

Beste vlieger,

Voordat ik de deur uitstapte, wist ik nog niet wat de dag mij zou gaan brengen. Half strompelend moest ik naar de supermarkt gaan, want moeders had wat gehakt voor de pasta nodig. Ik weet het nog zo goed; ik stond voor de spiegel en had geen zin in deze dag, ik keek mijzelf aan en voelde me nutteloos. Weer een dag waar ik niets aan had…

Met tegenzin stapte ik mijn fiets op. Ik stond eigenlijk nergens bij stil. De kleine dingen die het leven zo mooi maken. Het voelde als een bijzaak, iets wat vanzelfsprekend was. Ik was geïrriteerd, maar ik kon de reden niet achterhalen. Waarom ben ik zo? Dit dacht ik toen ik op een dijk fietste, de wind hoorde ik door mijn oren vliegen en ik zag veel mensen genieten van het lekkere weer. Goed, deze mensen kennen me toch niet.

Ik kwam steeds dichter bij de winkel, de eindbestemming die voor mij als een bevalling voelde. Maar zoiets ‘normaals’ en simpels, waarom zou ik hier moeilijk over doen? In de verte keek ik met mijn ogen gekrompen. Ik zag niets door die felle en vervelende zon. De zonnestralen vielen vanuit de hemel op een grasveldje waar ik een man zag staan met iets in zijn hand. Hoe dichter bij ik kwam, des te duidelijker het werd. Een volwassen man met een gele vlieger in zijn rechterhand. Ik kon mijn lach niet inhouden, want dit doe je toch niet als een volwassen man? Of het nu door mijn irritaties kwam of gewoon door mijn stiekeme interesse, fietste ik naar deze man toe. Het was een grote man met een pet op en een hele ouderwetse snor. Voordat ik mijn vraag kon stellen zei de man tegen me; Lekker weertje hé? Met twee grote ogen viel mijn mond open. Ik durfde het niet te vragen, maar ik deed het toch. Waarom bent u met een vlieger aan het spelen? De meneer antwoordde met de volgende woorden; Ik geniet van mijn vrijheid zolang dit nog kan, ik geniet van alle kleine momentjes die ik mag meemaken in het leven.”

Daar stond ik dan, met mijn bek vol tanden. Met mijn beide benen stond ik weer terug op aarde. Die ene vlieger die mijn gedachten heeft veranderd, want die vlieger die vrij rond kan vliegen is dezelfde vrijheid waarvan wij momenteel nog van mogen genieten.

Dankjewel vlieger, bedankt voor je inspiratie.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.