Wolkenfabriek aan zee

Jenna Zaagsma 24 jan 2022

Tata Steel is weer eens in het nieuws. Iets wat me nooit ontgaat, want als gevluchte IJmuidenaar in Twente, krijg ik alle artikelen direct doorgestuurd. Vaak gecombineerd met de vraag: ‘Wat vind jij er nou van?’ Gevolgd door het standpunt van de desbetreffende persoon, waarom Tata Steel moet sluiten. Of juist open moet blijven.

Daar lijkt de discussie vaak om te gaan: moet Tata Steel sluiten? Mijn groene klimaathartje roept van wel. Mijn gezondheid ook. Prachtig samengevat door een leerling tijdens een examentraining laatst: „IJmuiden? Is dat niet longkankerstad?” De tweede gedachte die in mij opkomt, zijn alle mensen die ik ken die bij Tata werken. IJmuiden is zeker geen hoogtepunt, vraag dat maar aan de Engelse toeristen die met een cruise langs de ‘onontdekte pareltjes van de Noordzee’ zouden gaan en hun bezoek aan IJmuiden samenvatten als ‘een plaats vol sociale woningbouw met allemaal goedkope winkels’. Flinke werkloosheid zal dat zeker niet beter maken. Ik zie mijn geboorteplaats liever niet dieper zakken dan de bodem van Groningen.

Open of dicht is de moeilijke vraag

De discussie rondom Tata Steel is jammergenoeg niet zo simpel als de naam van de grootste zeesluis ter wereld. Het antwoord op de vraag open of dicht is dan wel lekker makkelijk samen te vatten in de 280 tekens op Twitter, wat mij betreft moeten we ons meer bezig gaan houden met de achterliggende vraagstukken. Als Tata Steel dicht gaat, welke invloed heeft dit dan op Nederland? Op de directe omgeving? Is het niet zonde dat kinderen die in die omgeving opgroeien dan de fase in hun leven gaan missen, waarin zij denken dat Tata een wolkenfabriek is (helaas spreek ik uit ervaring)?

Net zoals de sneeuw in IJmuiden niet compleet wit of zwart is (al neigt het na een paar dagen meer naar dat laatste), is de discussie rondom Tata Steel dat ook niet. Wat mij betreft is het tijd om verder te kijken dan de standaard Twitterdiscussies om uiteindelijk een evenwichtig antwoord te vinden op de vraag: wat doen wij met onze wolkenfabriek aan zee?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.