Chaos in de bovenkamer

Nabila Bendriss 26 jan 2022

Soms lukt het gewoonweg niet om het verleden los te laten. We dragen de balast mee rond zonder enig besef hoeveel en wat het is.

Ondertussen komen steeds meer spullen en zaken op ons pad die het extra moeilijk en zwaarder maken. Het verleden heeft ons gemaakt wie en hoe we zijn, maar dit betekent niet altijd dat alle elementen goed zijn om te behouden.

We zijn geneigd om alles te bewaren. Als je op zolder kijkt bij veel mensen zie je dit in spullen terug. Boeken van de lagere schooltijd,  dozen vol schroefjes, speelgoed en kledingstukken. Niks kan weggedaan worden, want alles wordt met een persoon of moment geassocieerd waar we veel waarde aan hechten.

En dit kunnen we niet loslaten. Soms gaat dit van generatie naar generatie.

Stel dat we van jongs af aan alles bewaarden wat we in ons bezit kregen? Haarlokjes, melktandjes, cadeaus en honderden spulletjes die in grote getale in bewaardozen gaan. Hoeveel opslagruimte zouden we nodig hebben over vijftig jaar om dit alles te op te slaan? Het feit dat het zoveel is, maakt het onmogelijk om alles te overzien.

Nieuwe dingen moeten wijken voor al dit opgeslagen spul. Wat soms buiten proporties uit de hand loopt. We moeten leren om dingen weg te doen en niet vasthouden aan oude meuk. Zowel in ons huis als in onze bovenkamer, zodat we plek creëren voor nieuwe dingen en ons hierop kunnen focussen.

Durf los te laten.

 

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.