De Da Vinci QR-code

Cale columns 24 jan 2022

Dat vraag ik u af. Of het wel zo handig is van de culturele sector om zogenaamde kapper-theaters te openen. Theaterzalen zoals de Kleine Komedie, musea als Slot Loevestein en het Mauritshuis werden voor één dag omgebouwd tot kap-, massage-, en schoonheidssalons, een ludieke actie verwijzend naar de recente versoepelingen.

Beleid waarbij kappers en sportscholen wel weer open mochten, maar culturele instellingen niet. Klinkt als een grap, maar het was ernst. Ernst Kuipers welteverstaan. Waarom de ene sector wel en de andere doorstroom-locatie niet? Mentale fitheid is toch minstens zo belangrijk? Wie het weet mag het zeggen. Maar niet te luid. De culturele sector lijdt graag in stilte. En mobiele telefoons uit svp.

Creëer gewoon de Amsterdamse Sportschool

Natuurlijk gaat er gehandhaafd worden en vraag je je af waarom de creatievelingen in de culturele sector het niet anders aanpakken? Gesloten is gesloten, dus openzetten valt op en trekt bezoekers maar ook BOA’-s aan. Maar wat nou als je als culturele sector een joint venture aangaat met de fitness-sector en de cultuur naar de gezondheidscentra brengt in plaats van andersom?  Als je niet de Amsterdamse school mag bewonderen, maar wel naar de sportschool mag, creëer je toch gewoon de Amsterdamse Sportschool?

Vraag bij binnenkomst niet naar de QR-, maar naar de Da Vinci-code. Print een megadoek met de beschildering van de Sixtijnse Kapel en hang die aan het plafond. Mag je de Griekse en Romeinse oudheid niet bewonderen? Smeer dan de vloer á la Wim T. Schippers in met pindakaas en ga daarop een robbertje Grieks-Romeins worstelen.

Aardappeleters op de trampoline

Strek je voor elke oefening als de man van Vitruvius en doe bij elke squad een schreeuw zoals Edvard Munch. Honger gekregen? Neem geen proteïnebar, maar zet een pan aardappelen op het midden van de trampoline en eet er met zijn vijven van! Aardappelen niet zomaar wegspoelen met je sportdrankje, maar eerst even in je keel laten Blauwbilgorgelen.

En weer door. Naar de Tijl Uilenspiegelwand en daar een potje Banksi-drukken. Dan nog wat Wopke Zonderland-oefeningen op de brug en afspringen met een enkele Rietveld, geen Rietberger. Afsluiten met een aria of de Barbier van Sevilla onder de douche.

Komt er toch een Boa handhaven? Pak ‘m bij zijn rechteroor en sleep hem naar buiten. Wel beheerst en voorzichtig want je bent dan zelf wel een oor aangenaaid, maar dat wens je een ander toch ook niet toe?

Raban! Raban! Raban!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.