Tembisa 10

Bregje van Weezel 10 nov 2021

Zuid-Afrikaanse bevalt van tienling. Wereldnieuws én wereldrecord. Terwijl iedereen uitkeek naar de foto van de tien kleintjes, moesten we het doen met een foto van de bevallige moeder. Nog in volle verwachting. Overvol zeg maar. Ze keek wel blij. Het was niet haar eerste meerling. Al had het aantal zich dit keer significant vermeerderd. Ze had haar hand lief op haar dikke buik. Leek verdacht veel op een skippybal. Die gedachte werd steeds sterker. Enige vorm van levensteken bleef namelijk uit. De vader gaf ze uiteindelijk als vermist op. Hij moest wel. De pakken luiers en financiële giften stroomden binnen.

Ook haar familie had geen idee. Dat de baby’s in een ziekenhuis geboren waren, dat wisten ze zeker. Een verpleegster had ze zelfs gebeld. Dat spraken de officiële instanties later tegen. Na een zoektocht bleek, dat er in geen ziekenhuis, privé of publiek, een tienling geboren was. De familie kon niet anders dan schoorvoetend toegeven, dat de baby’s niet bestonden. De moeder werd daarna snel gelokaliseerd en naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht. Voor onderzoek. Ze was niet bevallen of de laatste tijd in verwachting geweest, verklaarde een sociaal werkster officieel. De onafhankelijke media kreeg de volle laag. Zij hadden dit nepnieuws verspreid. Met internationale exposure als gevolg.

De media lieten het er niet bij zitten. Wat blijkt. De tienling is wél geboren. De moeder heeft de kinderen op moeten geven voor adaptie in ruil voor de kosten van de zorg in het ziekenhuis. De kinderen zijn internationaal verhandeld. Van Zuid-Afrika naar West-Afrika, Europa en de Verenigde Staten. Niet allemaal. Door slecht medisch handelen zijn twee baby’s overleden. De bevalling is begonnen in een staatsziekenhuis. Onder narcose is ze naar een privé-ziekenhuis gebracht. Na een chaotische keizersnede aldaar is ze weer teruggebracht. De baby’s zijn naar een heel ander ziekenhuis gegaan. Vervolgens is ze gearresteerd door de politie en opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Om haar zo stil te houden.

Doktoren, verpleegkundigen, sociale werkers én officials hebben allemaal moedwillig gelogen. Medische dossiers zijn verwijderd. Staatsziekenhuizen zijn gebruikt. Allemaal voor hun eigen financiële gewin. Ten koste van een arme vrouw. Een moeder. Achter het eerst zo vrolijke nieuws van een geboorte van een tienling, blijkt een afschuwelijk verhaal vol leugens, corruptie en internationale mensenhandel te zitten. Aldus de media. De officiële instanties spreken alles tegen. Was het maar een skippybal geweest.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tembisa 10
Sluiten