Een historisch slechte beslissing

Thomas P. 15 nov 2021

Met de beslissing voor 2G heeft de democratie zijn onschuld definitief verloren. Het demissionaire kabinet en het OMT beseffen zich waarschijnlijk niet wat ze hiermee aan gaan richten. Het buitensluiten van meer dan 1,5 miljoen ongevaccineerde Nederlanders is op zijn zachtst gezegd discriminerend, mensonterend en polariserend. Tel daarbij op een relatief grote groep van gevaccineerde mensen, zoals ikzelf, die deze 2G sterk veroordelen. De overheid geeft een behoorlijk autoritair en zelfs enigszins totalitair signaal af, hetgeen de democratie doet wankelen.

De ongevaccineerden hebben hier zelf voor gekozen, hoor ik u zeggen. Echter, dan zou je eerst moeten weten waarom iemand zich niet wil laten vaccineren. Anders dan de mainstream media ons doen geloven, zijn er ook veel geschoolde, noem het maar even gekscherend ‘normale’ mensen, die, om een voor hun goede reden, geen vaccinatie willen. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het vaccin nog kort in omloop is of vanwege medische redenen. Onlangs hoorde ik een arts zeggen, dat het menselijke immuunsysteem ongelofelijk complex is. We weten dus simpelweg niet 100 procent zeker wat dit relatief nieuwe vaccin op de lange termijn doet, al lijken de voortekenen goed. Gezonde dertigers en veertigers, die in relatief kleine getalen op een ic komen, kunnen dan beslissen om af te wachten. Vaak zijn ze niet tegen vaccinatie, maar kiezen ze er zelf bewust niet voor.

Dan de grootste groep niet-gevaccineerden. Het kabinet en het OMT realiseren zich blijkbaar niet dat dit de jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar zijn, met een vaccinatiegraad van rond de 65 procent, volgens het RIVM. Deze jongeren komen nauwelijks in het ziekenhuis en al zeker niet op de ic. Dat zij met 2G ongekend hard worden getroffen, daar hoorde je geen woord over in de afgelopen persconferentie. Maar liefst 35 procent van de jongeren in de genoemde leeftijdscategorie mag dus niet meer met vrienden mee naar een cafe, restaurant, festival, pretpark of feest. Enig idee wat daar de gevolgen van zijn?

Indien een gevaccineerde persoon helemaal niet meer besmettelijk zou zijn, had het kabinet nog enig argument. Echter, inmiddels blijkt dat een gevaccineerde ook een andere gevaccineerde kan besmetten, zo blijkt uit onderzoek in onder andere The Lancet. Om het te verduidelijken, een gevaccineerde 80-jarige kan net zo gemakkelijk besmet raken door een gevaccineerde als door een niet-gevaccineerde. De vaccins zijn zeker belangrijk voor de ouderen en kwetsbaren en dus zeer welkom, maar helaas geeft de relatief korte houdbaarheidsdatum ook aan dat de vaccins niet onfeilbaar zijn. Daar werd op de afgelopen persconferentie te gemakkelijk aan voorbij gegaan.

De jarenlange bezuinigingen in de zorg (door de overheid) hebben voor een beperkte capaciteit in ziekenhuizen en ic’s gezorgd. Deze pandemie heeft dat pijnlijk blootgelegd. Van het vol inzetten op opschalen in de zorg is de afgelopen anderhalf jaar niets, maar dan ook niets te merken geweest. Dat kun je het kabinet aanrekenen. Echter, alle schuld voor deze crisis wordt in de schoenen geschoven van de niet-gevaccineerden. Dus wordt deze groep zomaar gesegregeerd. Dat dit heel gevaarlijk is, heeft de geschiedenis ons geleerd. Er zijn meer manieren om een pandemie te bestrijden en groepen buitensluiten is nooit de juiste.

Steeds meer ontstaat de indruk dat het kabinet een dubbele agenda heeft. De QR-code blijkt toch wel een heel belangrijk stokpaardje. Dit zie je in veel andere Europese landen, Australie, Canada en de VS terug. Inmiddels is, dankzij de vaccinatie van ouderen en kwetsbare groepen, het sterftecijfer gedaald tot ergens net boven de griep. Met boosters voor deze groepen en met de komst van medicijnen die zijn aangekondigd voor begin 2022, zouden we toch met Covid moeten kunnen leven. In de afgelopen persconferentie werd er echter geen enkel streefgetal genoemd, waarbij de maatregelen zouden kunnen worden afgeschaft. Nee, de enige zekerheid die we hebben is de coronapas en 2G. Hiermee onderschat het zittende kabinet en het OMT de waarde van de democratie en de diepste innerlijke essentie van de mens. Het druist namelijk geheel in tegen individuele rechten en het groepsgevoel dat mensen bindt.

Een belangrijke grens is overschreden. Zodra alle mensen, gevaccineerd of niet, zich dit gaan beseffen, is er een lange weg tot herstel van vertrouwen in democratie en politiek.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een historisch slechte beslissing
Sluiten