What’s in a name

Peter de Boer 23 okt 2021 / 15:00 uur

De betekenis van iemands naam komt soms terug in hoe men denkt en handelt. Dat is zo’n beetje de verklaring van de titel van deze column.

Ik moest daar aan denken toen ik een paar dagen geleden de gesproken column van Kees van Amstel hoorde over de belastingen op onze huizen. Hij verwees naar Klaas Knot. Met Klaas Knot is er iets vreemds aan de hand in het verlengde van bovenstaande titel. De herkomst van zijn voornaam Klaas komt van Nicolaas dat uit twee woorden is samengesteld. Het Griekse Nikè, wat overwinning betekent en het woord Laos wat volk betekent. De volledige betekenis is ‘overwinner met of van het volk’. Mooi toch?

Flink meer belasting

Zijn achternaam betekent knoop of knoest, dus iets beknotten/beperken, of in de knoop zijn/leggen. Klaas Knot vindt dat, nadat de Nederlandse Bank vlijtig heeft meegewerkt aan het liberaliseren van de onroerendgoedmarkt door grote investeerders hier naar toe te halen, dat wij huizenbezitters eens flink meer belasting moeten gaan betalen. Die grote investeerders zouden huizen gaan bouwen en de prijzen zouden gaan dalen. Dat was het theoretische doel zeg maar.

Dat bleek even 180 graden anders uit te pakken. De huizenprijzen stijgen nu de pan uit omdat het geld dat je hypothecair hier voor leent vrijwel niks kost, ook een gevolg van wat de centrale banken aan beleid voeren. Dus direct te koppelen aan Klaas Knot. Gevolg, stel je hebt twintig jaar geleden een huis gekocht. Daar heb je overdrachtsbelasting voor betaald en je betaalt nu jaarlijks WOZ-belasting op de waarde van je huis. Die stijgt en stijgt omdat de waarde van de woning stijgt. Daar heb jij zelf nooit om gevraagd, want waarom zou je meer belasting moeten betalen in hetzelfde huis waarin je woont?

Fundamenteel mis

Dat dit anders is voor huisjesmelkers á la, maar voor het gros van de Nederlanders? Nu heeft meneer Knot bedacht dat die WOZ niet genoeg is. De waardestijging is zo spectaculair dat meneer Kont vindt dat we kennelijk een vermogen hebben opgebouwd of daar heel bewust mee bezig zijn. Er zijn een aantal dingen fundamenteel mis met deze aanname. Niemand van ons heeft bij het aangaan van die aankoop gedacht dat de waarde drie keer over de kop zou gaan, toch? Niemand van ons heeft er ene bal aan dat het huis zo veel waard is. Sterker die WOZ stijgt alleen maar en is een alibi voor gemeentes om er lukraak heffingen uit te bepalen, ten nadele van onze portemonnee. We betalen dus meer!

Bij vermogen heb je rendement dat ook weer belast wordt. Kijk, en dat is handig als je er een in de knoop gelegde redenatie op na houdt. Je woning als vermogensopbouw te kwalificeren. Maar dat is absurd immers. Stel, je verkoopt je woning en je zoekt een andere woning. Die is ook drie keer duurder geworden, dus hoezo vermogen? De enige verliezers zijn nog altijd de starters en die worden nog steeds niet geholpen maar beknot, meneer Klaas. Beknot omdat diezelfde investeerders en huisjesmelkers hun huurprijzen opjagen waar de starters in verzuipen.

Lachende derde

Dus conclusie: de huizenbezitter (gewoon één woning) persen we maximaal uit en de starters laten we aan hun lot over. De staat is de lachende derde samen met de belastingdienst, waar ze nog steeds de slachtoffers van de kindertoeslagen niet gecompenseerd hebben… Tot slot is Klaas Knot mede verantwoordlijk voor een totaal verkeerde inschatting van zijn eigen beleid: de stijging van de huizenprijzen, de rol van de investeerders/beleggers en het waardeverlies van het geld. Waarom legt hij daar geen verantwoording voor af? Wentelt hij dat op de woningbezitter af? Lekker de dans ontspringen? Wordt het niet eens tijd dat wij, brave burgers, onze stem laten horen? Of blijven we stil zitten als we onvrijwillig geknipt en geschoren worden tot we helemaal kaal zijn? Betekenis Klaas Knot: de overwinner over het volk door ze in de knoop te leggen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
What’s in a name
Sluiten