Youp van ‘t Hek(je) – ‘De Drie van De Voordeelpandemie’

Han Maas 24 okt 2021 / 20:05 uur

Mark Rutte kent de details niet, Wopke Hoekstra bemoeit zich er niet mee en minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker is van mening dat het eenieder vrij is een proces te beginnen. „En daar zit ‘m nou net nou de kneep.”

Dat vonden de leden van het satirische televisieprogramma Farce Majeure jaren geleden al en zongen het in een lied: „Ja, dat is uit het leven gegrepen, dat is uit het leven een greep. Het geluk is altijd met de lepen…” – in dit geval een greep uit de staatskas. Dus meneer Dekker, wat let u? Wat dacht u ervan uw werk te doen?

Een inkoopproces begint bij een behoefte. In dit geval een omstreden behoefte: werken mondkapjes wel of niet? Directeur Jaap van Dissel van het RIVM heeft zijn twijfels. Maar Europa moet eensgezind zijn en dan hebben politici er wel verstand van. Opeens is er haast, geen tijd voor een aanbesteding. Iemand ziet er handel in, maar zegt dat ie het ‘om niet’ doet. Het wordt dan ook niets, want inkopen is een vak. In een supplychain (het moet tegenwoordig in het Engels), nadat de inkoop geoutsourcet was aan een drietal dat alleen maar handig dacht te zijn (en is!), leveren de Chinezen inferieure kwaliteit. Het blijven rare Chinezen. Wie het virus heeft geleverd en hoe, is ook nog steeds van een duistere markt.

Wie uit de supplychain heeft de wanprestatie op zijn geweten en moet de kosten vergoeden? Al die Chinezen voor het ‘Youp van ’t Hekje’ krijgen lukt niet. Dan blijven ‘De Drie van de Voordeelpandemie’ over: want daar zit ‘m nou net nou de kneep. Ach Sywert, het hoeft niet zover te komen. Aai Plasman over zijn bol, drink een Buckler met Youp en heb weer lol – ik weet het, geen grappige tekst. Ieder z’n vak, maar daar heb ik het al over gehad.

Zie het als liefdadigheid, stort die graaiwinst terug en let dan vooral op het voordeel uit de voorlaatste zin van dit lied. Het geluk blijft niet met de lepen. De laatste zin, die wil je toch niet?

Ach mensen hoort ons lied

Dat wij op straat hier zingen

Zo lollig is het niet

Om naar uw gunst te dingen

Geeft ons met gulle hand

En denkt nu niet “verrek maar”

Liefdadigheid is mooi

En het is fiscaal aftrekbaar

 

Inpakken en wegwezen!

 

(Farce Majeure)

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Youp van ‘t Hek(je) – ‘De Drie van De Voordeelpandemie’
Sluiten