Punt

Jan-Kees Verschuure 17 okt 2021 / 19:00 uur

Ik begin een beetje mijn bekomst te krijgen van de sociale media. Zolang je geeft en liket is er niets aan de hand, een discussie op Twitter ontaardt echter al snel in desillusies over de capaciteiten van de mensheid.

Een ongezouten mening trekt of een boel hartjes aan van je eigen bubbel, of hartjes van anoniempjes die hun hond in de profielfoto hebben staan. Met alle respect: daar doe ik het niet voor.

In een ideale wereld bestonden er geen anonieme accounts. Doe er eens wat aan, sociale media, maar goed: dan zullen ze wel adverteerdersopbrengsten gaan missen. Nepnieuws verbieden is de oplossing van het Kabinet. Die zijn helemaal gek geworden, want als het verbieden van nieuws of welke mening dan ook gemeengoed wordt, zit je al snel in totalitaire staten uit de twintigste eeuw, of in het Rusland van nu waar dergelijks in een wet is vervat.

Welk een onverlaat stelt voor om nepnieuws te verbieden? Jawel, de door ons verkorenen die door de koning zijn beëdigd en de Grondwet uit het hoofd hebben geleerd. In artikel 7 van de Grondwet staat dat niemand voorafgaand toestemming nodig heeft van de overheid om iets te zeggen of te schrijven in het openbaar. De overheid mag in beginsel dus niet tevoren controleren wat iemand wel en niet mag zeggen. Punt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Punt
Sluiten