Eigen discriminatie eerst

Elianne van Turennout 13 okt 2021

Schande! Het Cornelius Haga Lyceum leert dat homo’s fout zijn en dat vrouwen zich juist moeten kleden. Zij moeten uiteraard wel de Nederlandse normen en waarden over tolerantie en gelijkheid onderwijzen.

Hoewel ik het met dat laatste eens ben, is het de vraag in hoeverre dit onderdeel is van het Nederlands schoolcurriculum als wij naar reformatorische scholen kijken.

In 2020 kwam al naar voren dat sommige ouders een contract moesten ondertekenen, waarmee zij afstand nemen van homoseksualiteit. Aangezien de kinderen minderjarig zijn en hier nog niet in kunnen meebeslissen, kan dit zorgen voor een onveilige en discriminerende omgeving.

Geen bikini’s, geen make-up

Laat dit nou niet het enige zijn. Uit een onderzoek van het NRC blijkt ook, dat reformatorische scholen vragen aan uitgeverijen om de boel te censureren. Geen bikini’s, geen make-up, geen tatoeages, geen kermissen en al helemaal geen evolutieleer.

Laat ik voorop stellen dat het mij niet uitmaakt wat jij gelooft. Stel je eens voor dat een Vrije School opeens een verklaring zou opstellen dat echte liefde alleen onder mannen is, en dat vrouwen geniepige onbetrouwbare secreten zijn, die het niet waard zijn om lief te hebben. Dan was ik hier ook over gevallen. Vrijheid van onderwijs zou niet mogen betekenen: ‘Vrijheid om artikel 1 te schenden’.

Daarnaast hoor je algemene kennis mee te krijgen. Je hoort mee te krijgen dat er mensen zijn die tatoeages hebben. Natuurlijk mag je als docent dit afkeuren, maar geef het wel mee. Je hoort mee te krijgen dat de evolutietheorie algemeen geaccepteerd is. Natuurlijk mag je daar als docent ook weer een mening over hebben. Onderwijs het echter wel.

Onderwijs is voor zelfredzaamheid

Onderwijs is bedoeld om leerlingen zelfredzaam te maken in deze maatschappij. Je hoeft niet alles in deze maatschappij te accepteren of aangenaam te vinden, maar je moet jezelf wel kunnen handhaven tussen mensen die wellicht andere opvattingen hebben dan jij. Juist door dit op vroege leeftijd te leren, kun je juist dingen als verzuiling en polarisatie voorkomen. Je bent er namelijk al mee in aanraking geweest en misschien zie je juist meer overeenkomsten dan verschillen, omdat je met elkaar in gesprek bent.

Het zou ook onacceptabel zijn als een Openbare school de Islam en het Christendom weggecensureerd. Waarom is hier dan überhaupt een debat over? En waarom zie je mensen die het Cornelius Haga Lyceum wilden sluiten voor het niet accepteren van Westerse waarden opeens op de bres staan voor reformatorische scholen, die ook niet voor onze liberale Westerse waarden staan? Is dit een gevalletje: ‘Eigen discriminatie eerst?’

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.