De vastgoedadviseur voor u? Of voor zijn eigen portemonnee?

Sylvia Peters 13 okt 2021

Het zal niemand ontgaan zijn dat de woningnood hoog is. De media heeft het er voortdurend over en iedereen kent wel iemand die een huis zoekt. De prijzen van de koopwoningen stijgen de pan uit, de wachtlijsten voor de sociale huurwoningen zijn absurd lang.

Dan zijn er nog de vrije sector huurwoningen die net zo hard meestijgen met de koopwoningen, een gouden melkkoe voor al die vastgoedadviseurs die er zogenaamd zijn om jou zo snel mogelijk aan een woning te helpen. En ze krijgen er nog aan twee kanten voor betaald ook.

Wanhopig op zoek naar een woning

De websites waar dit soort woningen worden aangeboden, komen als paddenstoelen uit de grond. En dat is niet zo gek, want hier valt goed geld te verdienen. Al die mensen die wanhopig op zoek zijn naar een woning, schrijven zich maar al te graag tegen betaling in op zo’n website. Soms kan het ook niet anders, want zonder (betalende) inschrijving krijg je bij sommige sites niet het hele aanbod te zien. Of soms zelfs niet eens een foto van het huis, maar slechts een korte omschrijving.

Op zich is dat inschrijven niet zo’n ramp, mits je ook nog wat waar voor je inschrijfgeld terugkrijgt. Maar op dat vlak moet je niet al te veel verwachten. Bij vragen krijg je een van de vele medewerkers, die allemaal wat anders zeggen. Foute informatie die wordt verstrekt moet je maar op de koop toenemen, ook al loop je er je favoriete huis door mis. Op enige coulance voor de foutieve informatie hoef je niet te rekenen. Waarom zouden ze? Er staan er nog honderden te trappelen. En dat is precies waar al die medewerkers van die vastgoedadviseur mee bezig zijn: al die trappelende mensen afpoeieren. Want waarom zou je service verlenen voor dat inschrijfgeld? Voor die ene zeurende klant zo een ander…

Jammer joh, volgende keer beter

Lotingen voor de bezichtigingen verlopen achter de schermen, je moet er maar op vertrouwen dat het er eerlijk aan toe gaat. Uitgeloot? Jammer joh, volgende keer beter. Heeft het zin om het nog een keer hetzelfde type woning te proberen? Geen idee, want je krijgt geen duidelijkheid. Er is ook niemand bij die vastgoedadviseur die misschien denkt: ‘Waar is de nood het hoogst?’ Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat diegene die uiteindelijk de woning krijgt zomaar in een opwelling dacht om eens te gaan verhuizen en dat die moeder met haar drie kinderen die binnenkort dakloos dreigt te worden, voor de zoveelste keer wordt gepasseerd.

Dan de eisen die worden gesteld om in aanmerking voor zo’n woning te komen. Die zijn behoorlijk pittig. Het resultaat is dat de ingelote woningzoekende vaak toch niet aan die eis blijkt te kunnen voldoen, waardoor die kandidaat afvalt en het traject van loting opnieuw begint. Het resultaat is dat sommige woningen hierdoor weken, soms zelfs maanden leeg staan. En ook dat is zeer kwalijk in deze tijd.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De vastgoedadviseur voor u? Of voor zijn eigen portemonnee?
Sluiten